Slovenija
82 ogledov

Doplačevanje zdravil

Lekarna Žurnal24 main
V današnjem tiskanem Žurnalu24 pišemo: Nove cene zdravil. 
Lekarne opozarjajo, da bo zmeda z zdravili. ZZZS: To je populizem lekarniške zbornice.

 

2011: hud boj za trg
Cena zdravil. Prihodnje leto bo na trgu zdravil zavladala še hujša cenovna konkurenca. Farmacevti svojih cen ne bodo mogli več prilagajati najnižji priznani vrednosti. Za vsakega bo za dva meseca obveljala cena, ki jo bodo ponudili. Če bodo ponudili previsoko, bodo začasno “izpadli iz igre in trga”, učinke novih pravil razlaga poznavalec.

Kritja. Pacient, ki bo želel po 8. decembru na primer originalno in najbolj predpisovano zdravilo proti holesterolu crestor, bo moral za trimesečno terapijo doplačati 32,4 evra, so izračunali na Lekarniški zbornici Slovenije (LZS). Po zgornjem datumu, ko bodo začele veljati nove najnižje priznane cene zdravil na listi medsebojno zamenljivih, bo zdravstvena blagajna pri zdravilih proti holesterolu krila le 18,38 evra na škatlico – toliko, kolikor stane generična različica, Krkina sorvasta.

Ker se bodo cene po novem oblikovale vsaka dva meseca in bo hipotetično vsaka dva meseca torej lahko najcenejše drugo medsebojno zamenljivo zdravilo, farmacevti opozarjajo, da bodo imeli predvsem kronični bolniki doma kmalu tudi po pet različnih škatlic zdravila z enako učinkovino, zaradi česar se bodo lahko povečali zapleti pri zdravljenju (zaradi sočasnega jemanja enakih zdravil).

Cenejša zdravila, ki so na trgu, niso nič manj kakovostna.
Darja Potočnik, direktorica Lekarn Ptuj, na vprašanje, ali so cenejša, generična zdravila slabša.

“To je populističen pristop lekarniške zbornice,” pravi Jurij Fürst z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Dodaja, da imamo v Sloveniji sistem doplačil že sedem let in da cene ves čas nihajo tako navzdol kot navzgor, zdaj se bo to dogajalo le pogosteje. Za dražja zdravila so bolniki tudi zdaj doplačevali, doda.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.