Slovenija
24 ogledov

Doplačila se bodo še spreminjala

slovenija 30.09.13, Damjan Kos, Samo Fakin, Jurij Furst, Martin Mozina, NK Zavod Anže Petkovšek
Sprva prihranek predvsem za zavarovalnice, ki ponujajo prostovoljno zavarovanje.

O morebitnem doplačilu zdravila se lahko poučite še pred obiskom zdravnika. Podatke najdete na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) v rubriki centralna baza zdravil, ki bo začela delovati danes, ko bo začela veljati prva skupina terapevtskih zdravil. V terapevtsko skupino zdravil spadajo podobna zdravila, namenjena za zdravljenje iste bolezni.

Določena cena

Kot je znano, gre pri prvi terapevtski skupini za zdravila, ki preprečujejo in zdravijo želodčne razjede ter druge bolezni zgornjih prebavil. Za zdravilo bo 3,59 evra krito iz obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, za dražja zdravila pa bodo potrebna doplačila.



Starejša zdravila dražja

Po podatkih iz konca septembra bo največ treba doplačevati za zdravila, ki vsebujejo sestavino omeprazol. Največ, tri evre, bi bilo treba doplačati za kapsule ortanol, ultop in ulzol. Proizvajalci dveh novejših sestavin so cene prilagodili. "Enako pričakujemo pri preostalih dveh učinkovinah, saj ni nobenega razloga za to, da bi bile starejše učinkovine dražje kot novejše," pravi Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila na ZZZS. "ZZZS ne more več dopuščati, da bi pri zdravilih znotraj ene terapevtske skupine za eno zdravilo plačevali trikrat več kot za drugo," meni direktor ZZZS Samo Fakin.

Zniževanje cen

V terapevtske skupine bodo razvrščena vsa zdravila; nove skupine oziroma nove najvišje vrednosti zdravil bodo na ZZZS oblikovali vsaka dva meseca. "Ko bo sistem uveljavljen v celoti, pričakujemo, da bomo znižali cene zdravil za od pet do 15 odstotkov," razlaga Fakin. Prihranke bodo namenili za sodobnejše terapije z novimi biološkimi zdravili. 



Prihranek zavarovalnic

Pri zdravilih za želodčne težave bo skupen prihranek 2,13 milijona evrov. Ker gre za zdravila z vmesne liste, bodo 90 odstotkov prihranka pobrale zavarovalnice, ki ponujajo dodatno zdravstveno zavarovanje, le 213 tisoč evrov pa zdravstvena blagajna. "Upam, da bomo imeli čim prej sistem, ko se bo ta denar začel vračati v zdravstvo," pravi Fürst. "Profiti prostovoljnih zavarovalnic bi bili z lahkoto preusmerjeni v zdravstveni sistem, če bi v ospredje postavili javni interes," pa pravi Fakin. Večje prihranke v dobro ZZZS si obetajo s terapevtsko skupino, ki bo ustanovljena novembra.

Komentarjev 1
  • dragec 12:17 01.oktober 2013.

    In, kje je tu zaščita zavarovanca????