Slovenija
14 ogledov

Doplačilo dohodnine le še do jutri

slovenija 03.04.2009 dohodnina, napoved dohodnine, pismo, posta, davcna uprava, Boštjan Tacol
Do jutri mora 134.177 zavezancev doplačati dohodnino. Državna blagajna bo tako bogatejša za 55 milijonov evrov.

Povprečen znesek doplačila dohodnine iz drugega svežnja, ki jo je Davčna uprava RS (Durs) poslala 31. maja, je 411 evrov, dohodninski zavezanci pa ga morajo poravnati najpozneje do jutri. Takrat se izteče tudi rok za vložitev dohodninske napovedi za lani za tiste, ki niso prejeli informativnega izračuna. Že konec prejšnjega tedna je Durs 352.485 zavezancem iz drugega svežnja vrnil dohodnino, skupno 162,8 milijona evrov, povprečen znesek vračila pa je bil 517 evrov.

Durs bo v teh dneh izdal tudi prvi sveženj odločb o odmeri dohodnine tistim zavezancem, ki so vložili ugovore zoper informativne izračune. Tega so morali poslati najpozneje do 1. julija. Letos se je pritožilo 41.098 zavezancev, največ ugovorov pa se je nanašalo na podatke o vzdrževanih družinskih članih.

Kazen od 200 do 1.200 evrov

Tisti, ki informativnega izračuna dohodnine niso dobili, morajo dohodninsko napoved do jutri vložiti sami. Durs pri tem zavezance opozarja, da se v letno davčno osnovo za odmero dohodnine štejejo tudi dohodki, prejeti v tujini. Če zavezanci napovedi ne bodo oddali ali bodo zamudili rok, je predvidena kazen od 200 do 400 evrov, neresnični ali nepopolni podatki pa se kaznujejo z zneskom od 400 do 1.200 evrov.

Obrazec napovedi za odmero dohodnine je dostopen na vseh davčnih uradih oziroma izpostavah in na spletni strani Dursa. Napoved je mogoče oddati tudi v elektronski obliki prek portala eDavki.

Vse več bi jih odplačevalo obročno

Gospodarska kriza sicer vpliva tudi na plačevanje davkov. V prvem polletju lani je za obročno plačilo dohodnine prosilo 9.829 zavezancev, v prvi polovici letošnjega leta pa 11.922. Najpreprostejši in najhitrejši način obročnega odplačevanja je sicer plačilo na tri obroke, saj pri tej obliki ne ugotavljajo socialnega stanja zavezanca. V prvi polovici leta je Durs prejel 11.098 vlog za plačilo dohodnine na tri obroke, lani v istem obdobju pa 8.870. Pri plačilih na 12 obrokov pa je treba predložiti zavarovanje, pri odlogu plačila do dveh let, plačilu na 24 obrokov ali odpisu dolga pa se ugotavlja socialno stanje zavezancev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.