Slovenija
35 ogledov

Doplačilo je nezakonito

Robotska operacija Gregor Katič
Robotska kirurgija. Pacientom bo ZZZS doplačilo za operacijo vrnil in denar terjal od celjske bolnišnice.

To je absolutno prepovedano in bolnišnica s tem krši zakon,” o doplačilih za robotske operacije v celjski bolnišnici pravi Samo Fakin, prvi mož Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

V Splošni bolnišnici Celje (SBC) edini v Sloveniji že dobro leto na bolnikom prijazen način operirajo raka prostate, poseg pa stane okoli 6.600 evrov. ZZZS bolnišnici povrne le okoli štiri tisoč evrov, kolikor stane klasična ali laparoskopska operacija. Ker pa je zaradi krize vse manj donacij, s katerimi so do zdaj pokrivali razliko do polne cene, so se v SBC odločili, da bodo okoli 1.500 evrov doplačali pacienti sami. Tisti, ki bodo to želeli.

Napačni izračuni
Kot pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje, je bila prošnja SBC, naslovljena na komisijo zdravstvenega sveta, da bi se stroški operacije v celoti krili iz zdravstvene blagajne, zavrnjena. “Zato ker je SBC predložila napačne izračune o tem, koliko časa so pacienti, operirani po klasični metodi, v povprečju odsotni z dela,” pravi Irma Glaner Sterle z ministrstva za zdravje.

Fakin: Denar imajo
Mi bomo vsem, ki bodo operacijo doplačali, denar vrnili in ga potem izterjali od bolnišnice oziroma ji odtegnili denar drugje. Denar v bolnišnici je, pa ne za eno, za 500 takšnih operacij, in direktor naj ga kar poišče,” pravi Fakin in dodaja, da sicer od vsake bolnišnice pričakujejo, da uvaja nove operacije, tehnologije in načine zdravljenja, a le v okviru razpoložljivih sredstev.

Ferjanc: Denarja ni
Notranjih rezerv ni. Fakinove izjave so všečne, a jih odločno zavračamo. Samo v zadnjih dveh letih je ZZZS za ohranitev stabilnega poslovanja zdravstvene blagajne bolnišnicam za enak obseg dela odtegnil za okoli deset odstotkov denarja. Zato smo v veliki finančni stiski, ne le na področju financiranja razvoja, temveč tudi zagotavljanja nadomeščanja izrabljene opreme in nakupa nove,” pravi Marjan Ferjanc, vršilec dolžnosti direktorja SBC. A mu Fakin vrača žogico: “Denar je in direktor dobro ve, kje, a ne upa povedati na glas. Naj najde denar ali robota proda.”

Kot smo izvedeli neuradno, naj bi bili Ferjancu zaradi nakupa robota da vinci šteti dnevi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.