Slovenija
297 ogledov

Dopust na račun države

Aparatma v Červarju
1/4
Žurnal24 main
Državna uprava. Počitnice uslužbencem subvencionirajo tudi davkoplačevalci.

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo (MPJU) ima 96 objektov v Sloveniji in na Hrvaškem, v katerih lahko počitnikujejo zaposleni v državni upravi in upokojenci državne uprave. Hiše in apartmaji so sicer na voljo tudi zunanjim interesentom, a za višjo ceno in le, če jih pred tem ne zasedejo javni uslužbenci.

Lani je bilo dopustovanje v počitniških enotah ministrstva odobreno 1.731 prosilcem (od tega je bilo 163 zunanjih uporabnikov), ki so skupaj z družinskimi člani ustvarili 9.600 nočitev, so nam sporočili z ministrstva.

Cene so zelo ugodne

Namestitve so različne, od garsonjer do hiš. Temu primerno se gibljejo tudi cene. Za najem najdražjega objekta v Sloveniji, hišo s petimi ležišči v Termah Čatež, morajo uslužbenci državne uprave plačati 64 evrov na dan, neodvisno od sezone. Cena je za zunanje najemnike deset evrov višja.

Na Hrvaškem je treba za najdražjo namestitev, hišo s šestimi ležišči v Červarju, plačati 45 evrov na dan. Tudi tukaj morajo zunanji uporabniki plačati deset evrov več.

Nastanitev v podobnih objektih pri zasebnikih je dražja tudi za več kot sto odstotkov.

Večina jih želi na Hrvaško

Lani so bile državne turistične nastanitve v poletni in zimski sezoni polno zasedene. Največ povpraševanja je bilo po apartmajih na Lošinju, Cresu in Pagu, v zimski sezoni pa na ministrstvu največ prijav opažajo za počitniške enote v Kranjski Gori in na Rogli.

“Na letni ravni je bila zasedenost objektov v Sloveniji 44-odstotna, na Hrvaškem pa 26-odstotna,” pravijo na MPJU in dodajajo: “Trend povpraševanja po nastanitvah v počitniških enotah počasi narašča. V razpisu za poletno sezono v povprečju prejmemo od 2.500 do 3.000 prijav, za počitnikovanje v zimski sezoni pa od 600 do 700.”

Plačajo več dohodnine

V skladu z zakonom o dohodnini po koncu letovanja ministrstvo uporabniku počitniške enote obračuna boniteto, vsak dan v povprečju deset evrov. “Za višino bonitete izplačevalec osebnega dohodka pri mesečni plači obračuna akontacijo dohodnine, a se mu za ta znesek zviša tudi davčna osnova,” sporočajo z MPJU.

Država dela izgubo

Lani je država z oddajanjem počitniških enot zaslužila 337 tisoč evrov, z objekti pa je imela 342 tisoč evrov stroškov za vzdrževanje, zamenjavo dotrajane opreme in obratovalne stroške. Pridelali so torej pet tisoč evrov izgube.

Po podatkih MPJU je država v zadnjih desetih letih prodala pet počitniških enot, ki za oddajanje niso bile zanimive. Letos so poskušali prodati še eno počitniško hišo v Novigradu, a dražba ni bila uspešna.

Komentarjev 8
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 13:39 19.maj 2012.

    Hjooo novinarji vas bo nekdo enkrat tako tozil pol bo pa jok in stok. Zurnalovci bi se najbolje pocutili v neoliberlisticni meki, kjer drzava prebivalcem ne bi zagotovila niti resilcev, policije itd. Pa tele "kapacitete" lahko baje koristimo vsi, tudi ...prikaži več tisti ki nismo v javnem sektorju.

  • mmiillaann 13:11 19.maj 2012.

    Kaj pa počitniške "kapacitete" mestne občine Ljubljana. Novinarji napišite...Bralci bodo zaprepaščeni!

  • Erasmus 12:30 19.maj 2012.

    Lepo bi bilo, ko bi pisali tudi o počitniških kapacitetah MNZ in Policije. Dolga leta so jim odtegovali od plač, sedaj pa polovice teh objektov ni mogoče več uporabljati, ker so jih baje privatizirali ali prodali. Se kdo vpraša kaj o tem?