Slovenija
1116 ogledov

Dorekli so, kaj bodo naredili, če bodo sprejeli kritično bolnega otroka

Otroška srčna kirurgija
1/2
Nenehno bolnišnično oskrbo in pripravljenost v otroški kardiologiji bosta prevzela dva pediatra.

V UKC Ljubljana še nimajo dveh pediatrov kardiologov, ki bi zagotavljala nenehno bolnišnično oskrbo in 24-urno pripravljenost. Po odhodu zadnjega pediatra kardiologa 7. julija bosta to delo prevzela dva pediatra s pediatrične klinike, strokovno podporo jima bodo nudili otroški kardiologi iz tujine in en kardiolog iz kirurške klinike.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder je v izjavi medijem ob robu današnje seje sveta zavoda dejal, da bo za urgentna stanja otrok poskrbljeno.

Če bodo sprejeli otroka, ki bo urgentno potreboval kardiološko zdravljenje, ga bodo takoj namestili v oddelek intenzivne terapije, kjer ga bodo zdravniki stabilizirali in počakali na prihod specialista kardiologa iz tujine.

Če kritično bolnega otroka ne bodo mogli oskrbeti ali stabilizirati, ga bodo takoj napotili v najbližji center v tujino, in sicer na Dunaj, na Hrvaško ali v München, je dejal in dodal, da podrobnosti o sodelovanju s temi centri še urejajo.

Potrdil je, da pediatra, ki bosta prevzela bolnišnično oskrbo in nenehno pripravljenost pediatrov kardiologov, nimata znanj kardiologov. Na vprašanje, ali vseeno lahko zagotovijo primerno oskrbo za otroke, pa je odgovoril, da bodo naredili vse, kar je mogoče. "Kot direktor UKC lahko rečem le, da 100-odstotno zaupam svojim strokovnjakom in sodelavcem, da bodo storili vse maksimalno," je dejal.

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce | Avtor: Profimedias Profimedias

O tem načrtu je bil po njegovih besedah seznanjen tudi strokovni svet UKC in ga je potrdil.

Šabeder je še pojasnil, da so v teh tednih in mesecih, odkar so jim trije otroški kardiologi sporočili odločitev, da zapuščajo UKC, poklicali vse pediatre kardiologe, ki delajo v slovenskih bolnišnicah, vse tovrstne specialiste, ki so odšli v tujino, in vse, ki so jih poznali njihovi kolegi. A v tem trenutku na trgu ni mogoče dobiti pediatra kardiologa, je zatrdil.

Dodal je, da težko opredeli, kako dolgo lahko še zagotavljajo takšno oskrbo glede na to, da se začetek delovanja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni oddaljuje in bo očitno UKC moral še naprej oskrbovati otroke s srčnimi boleznimi. "Prav gotovo pa smo v naslednjih nekaj mesecih sposobni zagotoviti takšno obravnavo," je povedal.

Predsednik sveta UKC Jože Golobič pa je dodal, da podpirajo prizadevanja vodstva, da še naprej urejajo razmere na takšen način. "Kar se mene tiče, lahko pomirim starše. Menim, da je obravnava otrok varna. To menijo tudi profesorji, ki so danes podali poročilo," je izjavil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Laznivi 23:02 20.junij 2018.

    Ima sploh se smisel furat naprej to slovenijo ali je bolje dat vse skupaj v razhod - stecaj ? Je sploh mozna teoreticna moznost narediti iz tega spet drzavo ?