Slovenija
20 ogledov

Dörfler ne vidi možnosti za nove dvojezične table

Gerhard Dörfler EPA
Deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler je dejal, da ne vidi "manevrskega prostora" za postavitev dodatnih dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem v prihodnosti.

S tem se je Gerhard Dörfler odzval na besede slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca v pogovoru za avstrijski dnevnik Die Presse. Ta je namreč dejal, da verjame, da bo v prihodnjih letih na avstrijskem Koroškem brez posebnih zakonov mogoče postaviti dodatne dvojezične napise.

Dörfler pa je danes v sporočilu za javnost zapisal, da je bil z lansko rešitvijo vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov "enkrat za vselej in dokončno izpolnjen 7. člen Avstrijske državne pogodbe, ki pred tem 56 let ni bil urejen". Lani je bil namreč dosežen zgodovinski dogovor o 164 dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem.

Erjavca pozval k pozitivnemu dialogu

Deželni glavar avstrijske Koroške je ob tem ponovil zahtevo po večjih pravicah za nemško govorečo skupnost Slovenije in slovenskega zunanjega ministra pozval k "dobremu dialogu" z avstrijsko Koroško.

Minister Erjavec je v pogovoru za Die Presse glede dvojezičnih krajevnih napisov menil, da bodo ljudje po postavitvi 164 napisov spoznali, da so njihovi strahovi glede tega neutemeljeni in da dvojezični napisi ne bodo nikogar motili.

"Z zunanjim ministrom Spindeleggerjem sem govoril o tem pozitivnem duhu, ki ga moramo izkoristiti," je še dejal Erjavec. Kot je še napovedal, se bo zavzel, da bo nemško govoreča skupnost v Sloveniji "uživala vse pravice, ki ji pripadajo v skladu z našo ustavo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.