Slovenija
15 ogledov

Dosegli dogovor s Pahorjem

(Foto: Žurnal24)
1/15
Žurnal24 main
"Če smo v Evropi, mora biti tudi zakonodaja evropska, le to zahtevamo," pravi Pavlinjek. Obrtniki in podjetniki so se danes zbrali na mirnem shodu, s Pahorjem pa so dosegli dogovor.

Obrtniki in podjetniki pod okriljem Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so v  Ljubljani pripravili mirni protestni shod.

 

Odločitev za prenehanje državljanske nepokorščine je rezultat dialoga. Nikoli nisem bil pristaš tega, da je treba reševati probleme na ulici, vedno pa sem zagovarjal pravico, da imajo ljudje možnost, če tako želijo, opozoriti na svoje težave, stiske in probleme z demonstracijami, s protesti, seveda brez uporabe sile.
Borut Pahor

"Državljani naj to vzamejo kot pobudo. Od obrti in podjetništva je odvisen velik delež ljudi, tako neposredno kot družine. Katastrofa bi bila, če bi ta segment gospodarstva, od katerega živi več generacij in je v domačni lasti, propadel," je za zurnal24.si povedal predsednik OZS Štefan Pavlinjek.

Sprejel jih je podpredsednik državnega zbora Vasja Klavora, nekoliko kasneje pa še premier Borut Pahor.

S Pahorjem so obrtniki dosegli dogovor in odpovedali nadaljevanje državljanske nepokorščine. Pahor je ob koncu sestanka obrtnike pozdravil tudi zunaj in doživel nekaj žvižgov.

Poudarjajo, da je šlo za miren shod. "Hočemo opozoriti, da je treba stvari speljati, saj še ne dajejo rezultatov. Želimo si lažje zadihati, da ne bo več kriz in agonij," nam je pred shodom, ki se ga je udeležilo okoli 2.200 obrtnikov, dejal Pavlinjek.

Obrtniki med sprejemom pri Borutu Pahorju. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

18. aprila bi Slovenija stala
Nezadovoljni obrtniki so državljansko nepokorščino začeli na začetku meseca s tem, da so na davčno upravo vlagali odloge za plačila prispevkov in davkov. Pretekli petek in konec tedna so dvigovali gotovino z bankomatov, od ponedeljka pa na bančnih okencih.

Če njihove zahteve ne bi bile uresničene, pa so za 18. april napovedovali cestno blokado Slovenije.

Paket zakonov
Vlada mora urediti še spremembe zakona o prevozih v cestnem prometu in graditvi objektov. En zakon bo vlada obravnavala jutri, drugega pa jutri ali najkasneje prihodnji teden.

V parlamentarni proceduri pa so še spremembe zakonov o izvršbi in insolventnosti ter zakona o delu na črno. Na OZS pa s kmetijskim ministrstvom usklajujejo še spremembe zakona o dodatnih dejavnostih v kmetijstvu. "Cilj shoda je, da se ta komplet zakonov spelje do konca," pravi Pavlinjek.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.