Slovenija
8 ogledov

Dosegli pomemben premik

slovenija 28.05.08 Gregor Virant minister za javno upravo RS Slovenije, portret, Saša Despot
Vlada in sindikati javnega sektorja so na četrtkovih pogajanjih pozno v noč dosegli pomembne premike pri zbliževanju stališč glede varčevalnih ukrepov.

Iskanje kompromisov se danes nadaljuje, tako sindikalisti kot vladni pogajalci pa poudarjajo, da so že v polju, ko se nakazuje dogovor. A podrobnosti in vsebine za zdaj ne želijo deliti z javnostjo.

 

Po oceni vodje Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja so bila četrtkova pogajanja verjetno najbolj naporna do zdaj. Kot je pojasnil po koncu pogajanj, je prišlo do zbliževanj, a podrobnosti o ukrepih ali njihovi finančni teži za zdaj ne vladna in ne sindikalna stran ne želita razkriti.

 

Vlada je sicer dogovor s sindikati želela doseči že v četrtek, in sicer zaradi predvidenega pošiljanja reformnih dokumentov v Bruselj, saj bi bila informacija o dogovoru glede varčevalnih ukrepov v javnem sektorju pozitiven signal. A po Štrukljevih besedah pogojev za to, da bi vladno željo izpolnili, na sindikalni strani ni bilo.

 

Čakajo jih še vsebinska vprašanja

 

Stvari ostajajo odprte, je dejal, saj vlado in sindikate danes in morda še v ponedeljek ali torek čakajo vsebinska vprašanja. "Zato svarim pred optimizmom, ki ni na mestu," je poudaril in dodal, da je v četrtek prišlo do pomembnih premikov na obeh straneh, ki so zdaj v polju možnega kompromisa. Po njegovi oceni obe strani delata primerne korake pri zbliževanju stališč. Na vprašanje, ali sindikati popuščajo v isti meri kot vlada, pa je Štrukelj odgovoril, da tega sicer niso tehtali, a da se "od daleč" zdi tako.

 

Glavni vladni pogajalec, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant pa je v četrtek dejal, da je zadnji vladni predlog varčevalnih ukrepov "relativno blizu tistemu, kar pričakujejo sindikati". Tudi on je potrdil dogovor s sindikalno stranjo, da o podrobnostih ne bodo govorili, dokler ne bo vse dokončno dogovorjeno in parafirano.

 

Bodo dogovor dosegli že danes?

 

Vlada naj bi sicer iz varčevalnih ukrepov umaknila rez v dodatek na delovno dobo, popustila pa naj bi tudi pri vplačilih za dodatno pokojninsko zavarovanje in datumu izplačila napredovanj.

 

Po Virantovi oceni je mogoče, da bi dogovor s sindikati dosegli danes, v vsakem primeru pa bo moral še po potrditev na vlado. Takrat bi po njegovih besedah sprejeli tudi vse potrebne popravke zakonov, ki jih mora vlada poslati v DZ za realizacijo dogovora.

 

Ob tem je Virant pojasnil, da bi v primeru, da s sindikati danes dosežejo in parafirajo dogovor, minister za finance Uroš Čufer v ponedeljek evroskupini ob predstavitvi finančnega in gospodarskega programa vlade "mirne duše" posredoval tudi dogovor o varčevalnih ukrepih in tako pokazal, da se s socialnim dialogom da doseči javno finančno vzdržno plačno maso.

 

Virant je že večkrat poudaril, da verjame v dogovor s sindikati najpozneje do srede prihodnji teden, tako da bi vlada dogovor potrdila na četrtkovi seji, o črnih scenarijih pa minister ne želi razmišljati. "Moramo se dogovoriti," je povedal.

 

Pogajanja vlade in sindikatov se nadaljujejo danes opoldne, še pred tem pa se bodo sindikati sestali posebej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.