Slovenija
8 ogledov

Dosegljivi tudi v višavah

In draga, kakšen je bil vzlet? Žurnal24 main
Evropska komisija je sprejela uredbo za uvedbo uporabe mobilnih telefonov na letalih. Te storitve bi omogočile poslovnežem v Evropi, da so dosegljivi tudi na poletih.

Pobuda je sicer še v začetni fazi, gre pa predvsem za vzpostavljanje ustreznih tehničnih rešitev, da mobilni telefoni ne bi ogrožali letalske varnosti. Po besedah komisarke za informacijsko družbo in medije Viviane Reding, so mobilne telefonske storitve med poleti lahko zelo zanimiva storitev, zlasti za tiste potnike, ki morajo biti vedno in povsod na voljo. Ob tem je pozvala operaterje mobilne telefonije, naj pregledno in inovativno določajo cene. "Če bodo potrošniki prejemali pretresljive telefonske račune, se ta storitev ne bo mogla uveljaviti," je še dodala komisarka.

Napovedani ukrepi naj bi sicer v prvi vrsti predvsem uskladili tehnične in licenčne zahteve za uporabo mobilnih telefonov. Po načrtih naj bi bili mobilni telefoni povezani z mobilnim omrežjem letala, to pa prek satelita z zemljo. Ta sistem bi tako preprečeval, da bi se telefoni povezali neposredno z omrežji na tleh, s tem pa bi oddajne moči telefonov ostale na dovolj majhni ravni, da to ne bi motilo naprav letala in ogrožalo njegove varnosti. Kot pojasnjujejo v Bruslju, naj bi tovrstne storitve med prvimi v EU nameravali vzpostaviti v Franciji in sicer že letos. Podobno naj bi načrtovali tudi v Avstraliji.

Enotna mobilna telefonija na letalih

Poleg tega naj bi z usklajevanjem tehničnih zahtev omogočili tudi, da se nacionalne licence za uporabo mobilne telefonije v letalih priznajo po vsej EU. Tako bo letalo, ki je registrirano v Franciji, lahko omogočilo mobilne komunikacijske storitve med poletom potnikom tudi na poletu prek Nemčije ali Madžarske, ne da bi te države odobrile posebne licence tej letalski družbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.