Slovenija
17 ogledov

Dosežek: pogajanja s Patrio

osemkolesnik patria STA
Med dosežki prvega pol leta delovanja vlade Janeza Janše je zagotovo najprepoznavnejši sprejem zakona o uravnoteženju javnih financ.

V Uradu vlade za komuniciranje, od koder so poslali poročilo o delu vlade, so sicer na začetku izpostavili dva paketa za spodbujanje gospodarstva. Prvega so sprejeli marca, drugega junija.

V prvem je bila med drugim 40-odstotna neomejena olajšava za investicije podjetij, v drugem pa, kot so zapisali, "16 področnih zakonov za oblikovanje podjetništvu prijaznejšega okolja". Gospodarsko rast so v tem času poskušali spodbuditi tudi s 377,5 milijona evrov, ki so jih razdelili prek razpisov.

Na ministrstvu za finance se sicer pohvalijo še z uvedbo izvršnice in dokapitalizacijo NLB ter s prizadevanji, da bi v ustavo vpisali zlato fiskalno pravilo. S pogajanji s socialnimi partnerji so se pohvalili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Predvsem na dijake in študente bo imel velik vpliv dosežek ministrstva za infrastrukturo in promet, kjer so izpogajali subvencionirane prevoze v javnem prometu zanje po enotnih cenah.

Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo so se na prvem mestu pohvalili z racionalizacijo in reorganizacijo državne uprave – zmanjšanjem števila ministrstev za 4, števila vladnih služb za 6 ter organov v sestavi in direktoratov ministrstev za po 3.

Superministrstvo za izobraževanje, kulturo in šolstvo je med svoje največje dosežke prvega polletja uvrstilo ponovno uvedbo deljenih zimskih počitnic ter uvrstitev idrijske dediščine živega srebra na seznam svetovne dediščine Unesco.

Zanimivo se na ministrstvu za zdravje hvalijo z dvema razveljavitvama postopkov javnega naročanja za gradnjo ljubljanske urgence, na ministrstvu za notranje zadeve pa s selitvami.

Pohvalijo tudi Policijo, ki je razkrila več organiziranih kriminalnih združb s področja trgovine s prepovedanimi drogami, orožja in tihotapljenja ljudi ter preiskala največji rop banke – banke SKB – v zgodovini Slovenije.

Na obrambnem ministrstvu pa so podobno kot na zdravstvu ponosni na reševanje težav s preteklimi pogodbami – konkretno na pogovore in pogajanja s Patrio za spremembe pogodbe za nakup oklepnikov.

Vlada se je sicer sestala na 25 rednih in 28 dopisnih sejah, delovno pa je obiskala tri regije – Ptujsko-ormoško, Pomursko in Podravsko ter skupno sprejela 435 predpisov.

Komentarjev 1
  • bojovi 22:52 10.avgust 2012.

    Pol leta bede in samo še huje bo.