Slovenija
13 ogledov

"Dosežen določen napredek"

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Po današnjih pogovorih z vlado je vodja ene izmed pogajalskih skupin javnega sektorja Branimir Štrukelj ocenil, da je "prišlo do določenega napredka".

Kaj konkretno pomeni "določen napredek", nam Branimir Štrukelj, ki vodi eno izmed pogajalskih skupin javnega sektorja, ni želel razkriti. "Se bom vzdržal odgovora, ker v teh fazah, ko pogajanja še intenzivno tečejo, ne bomo obveščali javnosti," pravi. Zasebnost pogajanj je po njegovem mnenju ključna za uspešen zaključek.

Kaj predlaga vlada?
Vlada predlaga, da bi se zaposleni v javnem sektorju v prihodnjih dveh letih odrekli regresu za letni dopust in splošni uskladitvi osnovnih plač ter da bi odmaknili izplačilo zadnjih dveh četrtin odprave plačnih nesorazmerij. Ostale ukrepe, od zamrznitve napredovanj do znižanja nekaterih povračil stroškov, na primer za prevoz na delo in za prehrano, predvideva dogovor.

Zdaj je znova na potezi vlada, ki bo pripravila odgovor na sindikalne predloge. To se bo zgodilo na četrtkovi seji vlade, po kateri se bodo pogajanja nadaljevala. Obe strani se bosta odslej srečevali dvakrat tedensko; ob ponedeljkih in četrtkih.

Pogajanj se še naprej ne udeležuje vodja druge pogajalske skupine Janez Posedi, ki predstavlja skupino 22 sindikatov. Kot je znano, se ne strinja s stališčem vlade, da morajo sindikati na njene predloge odgovoriti v treh dneh, kot trdi Posedi, je namreč ta rok 60 dni.

Štrukelj sicer pravi, da si želi, da bi tudi Posedi sodeloval na pogajanjih.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.