Slovenija
897 ogledov

Dosežen je sporazum glede financiranja STA

STA Slovenska tiskovna agencija Saša Despot
STA bo za svoje letošnje opravljeno delo dobila 2,028 milijona evrov, kolikor predvideva njen poslovni načrt.

V. d. direktorja STA Igor Kadunc in direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija sta podpisala pogodbo o opravljanju javne službe STA v letošnjem letu.

Kot je uvodoma pojasnil Uroš Urbanija, je bila pogodba podpisana danes. ''Pogodba sloni na določilih zakona o STA, ki jasno določa storitve, ki jih mora opravljati STA,'' je dejal.

Omenjene storitve zavzemajo objavljanje povzetkov v slovenskem in angleškem jeziku o dogodkih iz Slovenije in tujine, pripravljati radijske novice, objavljati fotografije iz najpomembnejših dogodkov, objavljati celotne vsebine, ki zadevajo narodne manjšine in delovanje Slovencev v zamejstvu in po svetu.

''In kar je najpomembnejše dejstvo, vse te vsebine morajo biti brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji. Upam, da je to pozitivno sporočilo ne le za medije, ki koristijo te vsebine, ampak tudi za vse zaposlene, kajti bilo je nesprejemljivo, da je nekdanje vodstvo STA zaposlene izkoriščalo v obupnih poskusih, da bi se izigravala ta zakonska določila,'' je zaključil.

Financiranje za letošnje leto je urejeno

v.d. direktorja STA Igor Kadunc je izrazil zadovoljstvo nad podpisano pogodbo: ''Veseli me, da smo uspeli podpisati pogodbo za opravljanje javne službe STA za letošnje leto, ki bo omogočila normalno financiranje in s tem tudi dejavnost STA,'' je dejal in dodal, da bo financiranje STA zagotovljeno ne zgolj do konca leta, temveč tudi za nekaj časa v prihodnjem letu.

Kljub temu ostaja nekaj podrobnosti nedorečenih, kar je Kadunc označil kot izziv. Zakon o STA je po njegovih besedah nejasen v delu, ki zadeva fotografije. Prav tako morajo pripraviti ustrezni poslovni račun za naslednje leto.

''Mislim, da je v interesu vseh, da imamo dobro javno agencijo, ki je zaradi majhnosti trga podprta tudi z javnim denarjem. Naloga ni končana, moramo najti rešitve tudi za prihodnje leto, v obojestransko zadovoljstvo,'' je zaključil.

STA sicer letos javno službo opravlja brez državnega plačila. Stečaju se je doslej uspela izogniti tudi s pomočjo prodaje treh terjatev in s pomočjo sredstev donacijske kampanje Društva novinarjev Slovenije Za obSTAnek. Kljub temu se je znašla v hudi finančni stiski, zaradi negotovih razmer pa jo je v minulih mesecih zapustilo precej zaposlenih.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 4
  • Stane Adamič 14:33 08.november 2021.

    Torej en manipulator, kateri je sedaj šel k ODLAZKU je vse manipuliral.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 14:32 08.november 2021.

    Ja, ko so prasci iste vrste pri koritu, ni več takšnega problema okrog žretja..

  • h4ck3r 14:27 08.november 2021.

    No končno, da se vsaj ena zgodba zaključi v korist vseh. Ko so pravi ljudje na pravih položajih se na koncu le izkaže, da je tudi sporazum mogoč. Problematični člen pa je sedaj tudi jasno viden.