Slovenija
15 ogledov

Doslej prodali le 500 tisoč vseh vinjet

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Do konca januarja prodanih le okoli pol milijona vseh vinjet za leto 2011. Po izkušnjah bo prodaja letnih narasla v prihodnjih tednih, tedenskih v turistični sezoni. 24-urni nadzor Darsovih delavcev.
Po začasnih podatkih je bilo za leto 2010 prodanih nekaj več kot 844 tisoč letnih, nekaj prek 16 tisoč polletnih (za motorna kolesa), malo več kot en milijon mesečnih in 3,1 milijona tedenskih vinjet. V primerjavi z letom 2009 je bilo prodanih približno 6.000 letnih vinjet manj.

Po grobi oceni je bilo doslej prodanih približno 500 tisoč vseh vinjet za leto 2011 – letnih, mesečnih in tedenskih, kar je približno desetina vseh lanskih, ko je bilo prodanih okoli pet milijonov kosov. "Glede na lanske izkušnje se bo prodaja letnih občutno povečala v prihodnjih tednih, medtem ko prodaja tedenskih izrazito naraste v glavni turistični sezoni," je za naše uredništvo sporočil  Marjan Koler iz službe za komuniciranje pri Darsu.

Slabša prodaja zaradi nadomestnih vinjet
Glavni razlog za slabšo prodajo je po Kolerjevem mnenju verjetno sprememba uredbe, ki je začela veljati januarja 2010 in na podlagi katere je v primeru odjave vozila iz evidence registriranih vozil možno izdajati nadomestne vinjete.

Celotni podatki o dosedanji prodaji vinjet za leto 2011, tudi za tujino, naj bi bili sicer znani v kratkem, še pojasnjujejo na Darsu, kjer tudi ne pričakujejo bistvenih odstopanj v primerjavi z lanskim letom, tudi zaradi dejstva, da cena vinjete ostaja nespremenjena.

Cestninski nadzorniki bodo v prihodnjih tednih poostreno nadzirali predvsem avtoceste in hitre ceste v bližini oz. okoli večjih mestnih središč, torej slovenske uporabnike avtocest in hitrih cest, ki jim je z 31. januarjem potekla vinjeta za 2010.

24-urni nadzor
Delo cestninskega nadzornika skupno opravlja 96 zaposlenih na Darsu, po osem ur, v treh izmenah. S tem zagotavljajo 24-urni nadzor vse dni v letu. Poostren nadzor bodo cestninski nadzorniki izvajali do nadaljnjega, oziroma dokler bodo ocenjevali, da je to potrebno.

Lani so cestninski nadzorniki januarja odkrili 2.715 kršiteljev, letos (januarja 2011) 2.945.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.