Slovenija
28 ogledov

Dosmrtne licence

Če bi se zdravniki vsaj malo trudili, čeprav neuspešno, bi jim to odpustili, pra Žurnal24 main
Pot za uspešno tožbo proti zdravniku je poiskati mnenje izvedenca v tujini, pravi odvetnik Marko Zaman iz odvetniške pisarne Carmen Dobnik in odvetniki.
V sodni praksi opažamo preveč lažne solidarnosti med zdravniki, pravi odvetnik Marko Zaman iz odvetniške pisarne Carmen Dobnik in odvetniki. “Tudi ko je nam na prvi pogled jasno, da gre za zdravniško napako, je mnenje izvedenca vedno znova presenetljivo pristransko. Zanesljivejša pot za uspešno tožbo proti zdravniku je poiskati mnenje izvedenca v tujini,” še pravi Zaman.

 

Gora pritožb, pičel izplen

En odvzem licence. Zdravniška zbornica je v zadnjih petih letih dobila 2.250 pritožb. Razsodišče je v tem obdobju obravnavalo 33 pritožb, izrekli so 19 ukrepov. Med njimi so bili: en odvzem licence, eno denarno nakazilo in enajst javnih opominov.

Odvzem licence le enkrat
Zdravniška zbornica je v zadnjih petih letih licenco odvzela le enkrat. To je bilo v primeru zdravnice Darje Eržen, ki je s homeopatskim zdravljenjem povzročila smrt 42-letnega pacienta. Za začasen odvzem licence se je zbornica odločila vsega dvakrat.

“Izguba licence se zdi vsakemu zdravniku (tudi nam naklonjenim) neskončno večja izguba, kot je izguba Borove prihodnosti. Čeprav je potem lahko zdravnik srečen pek ali prodajalec zdravil, Bor ne more biti nič več, iz nas treh pa tudi ne bo kaj prida več,” je zapisala družina dvanajstletnega Bora, ki je marca letos umrl zaradi domnevno malomarnega ravnanja v mariborski bolnišnici.

Strah pred zdravniki
“Zdravniki niso nedotakljivi, je pa tako, da mi nosimo neko gensko informacijo in se zdravnikov bojimo,” pa pravi Andrej Pitako, ki predstavlja družino umrlega Bora. Opozarja tudi, da so velik problem tudi dolgotrajni procesi dokazovanja zdravnikove napake – trajajo lahko več kot deset let.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.