Slovenija
32 ogledov

Dost' mamo!

Goran Novković (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Zaradi škripcev, v katerih je vsa Slovenija. Kratkoročno, ne le dolgoročno.

Petarda. Tako bi nogometni navijači poimenovali referendumski rezultat Pahorjeve vlade v pičlih nekaj mesecih.

0:5! RTV, malo delo, pokojninska reforma, delo na črno in arhivi. Pred nami pa so nujne nove reforme. Dve veliki med njimi – reformi trga dela in zdravstva.

Predreferendumske retorike je konec. Danes je nov dan. Vprašanj pa je veliko. Ali in kdaj bo vlada sprejela interventni zakon, ki bo zamrznil plače v javni upravi, pokojnine in še kaj? Je vlada sposobna sprejeti interventni zakon ali pa se bodo ministri stepli med sabo? Bomo šli na referendum glasovat tudi o novih reformah? Bo premier res še vztrajal? Bo vlada ostala? Bo morda vendarle razpadla skupaj s koalicijo? Katera stranka bo sploh še ostala v vladi, katera pa morda že zdaj visi nekje vmes med vlado in opozicijo? Je opoziciji, vključno z Janezom Janšo, res do predčasnih volitev? Ali pa bi opozicija raje počakala do rednih volitev, ker tudi sama nima pravih rešitev? Ali ni v takšnih razmerah Janši več do tega, da bi avgusta užival družinsko srečo ob naraščaju, ne pa da bi se ukvarjal z volitvami? In navsezadnje: bodo vlado morda prej kot opozicija nesli javni uslužbenci, če jih razjezi interventni zakon? Jih bodo njihovi sindikati pognali na cesto? Ali nas čakajo večje demonstracije in nemiri?

1991 – 2011. Zdi se, da je junija 2011 več odprtih vprašanj kot junija 1991. Res je bila takrat politična in gospodarska negotovost še večja. A tudi cilji in rešitve so bili jasnejši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.