Slovenija
1658 ogledov

Dostavljavci stavkajo: "Dovolj imamo ignoriranja!"

sindikat dostavljavec Wolt Glovo
1/4
Sindikat Mladi plus
Ker vodstvi Wolta in Glova ne želita pristopiti k pogajanjem, se je Sindikat dostavljavcev - Sindikat Mladi plus odločil za opozorilno stavko.

Dostavljavke in dostavljavci so se odločili za stavko. Opozorilna stavka poteka danes med 11. in 13. uro. Kot pravijo, predvsem zaradi nepriznavanja sindikata s strani Wolta in Glova ter nepripravljenosti začeti kolektivna pogajanja. "Dovolj imamo ignoriranja s strani platform, zato smo se povezali v sindikat. Pred tem sem že večkrat poskušal imeti dialog z vodstvom Wolta in Glova. Nekaj dostavljavcev nas je bilo povabljenih na sestanke, kjer smo opozarjali na slabe razmere, ampak nas niso poslušali in upoštevali. Taki sestanki z njimi niso prenesli nobenih rezultatov. Zato želimo stvari urejati sistemsko. Zahtevamo pogajanja in da se dogovori zapišejo črno na belem v obliki pogodb," je povedal dostavljavec Janez. "Wolt zavaja s svojimi anketami, ki prikazujejo, kako zelo zadovoljni naj bi bili dostavljavci. Če bi bilo to res, danes ne bi stavkali. Resnica je namreč, da se nam je položaj izjemno poslabšal.

Sindikat dostavljavcev - Sindikat Mladi plus je v sredo, 26. aprila, vodstvoma Wolta in Glova v Sloveniji dostavil zahtevo po pristopu h kolektivnim pogajanjem. Želijo si namreč sklenitve kolektivne pogodbe, ki bi za stalno uredila položaj dostavljavk in dostavljavcev v Sloveniji.

Nad odgovorom podjetij razočarani

Jernej Kastelic iz Sindikata Mladi plus je dejal, da imajo dostavljavci in dostavljavke "dovolj in zahtevajo kolektivna pogajanja z Woltom in Glovom. V Sindikatu dostavljavcev – Sindikat Mladi plus smo ogorčeni in razočarani nad žaljivim odgovorom vodstev Wolta in Glova v Sloveniji.

"Rok za pristop k pogajanjem je bil 9. maj. Dan po roku za pristop h kolektivnim pogajanjem smo dobili odgovora vodstev Wolta in Glova, ki jasno izkazujeta, da ne želijo pristopiti k pogajanjem in ne spoštujejo socialnega dialoga. V svojih odgovorih celo lažejo in zavajajo, saj se pretvarjajo, da ni pravne podlage za organiziranje dostavljavcev in začetek kolektivnih pogajanj," pravijo v Sindikatu dostavljavcev - Sindikat Mladi plus. 

Če podjetji ne bosta pristopili h kolektivnim pogajanjem, bodo v sindikatu stopnjevali svoje aktivnosti, napovedujejo.

Wolt dostava | Avtor: Profimedia Profimedia

Organiziranje delavk in delavcev je osnovna pravica, ki je v Sloveniji zavarovana celo z Ustavo, poudarjajo. "Ena izmed osnovnih nalog sindikatov pa je sklepanje kolektivnih pogodb. Sindikat Mladi plus je tako legitimen, reprezentativen in pravno priznan zastopnik interesa svojih članov in članic, kar so tudi dostavljavke in dostavljavci. Poleg tega pa obstaja pravna podlaga tudi na evropski ravni: Možnost urejanja kolektivnih pravic za samozaposlene preko kolektivnih pogodb določajo smernice o uporabi konkurenčnega prava EU za kolektivne pogodbe v zvezi z delovnimi pogoji samozaposlenih oseb brez zaposlenih."  

"Te smernice prav posebej izpostavljajo pravice samozaposlenih delavcev v platformni ekonomiji, torej tudi dostavljavce in dostavljavke, ki delo opravljajo za platformi Wolt in Glovo," je pojasnila Mojca Žerak. V mnogih državah po Evropi že ostajajo kolektivni dogovori med platformami in dostavljavci. Sindikalno organiziranje platformnih delavcev se je v zadnjih letih močno razširilo po vsem svetu, tako so tudi v evropskih državah že organizirani podobni sindikati, kot je slovenski. Kolektivne pogodbe, ki urejajo delo platformnih delavcev, že obstajajo na Finskem, v Španiji, Italiji, Avstriji, na Švedskem in na Danskem. 

sindikat dostavljavec Wolt Glovo | Avtor: Sindikat Mladi plus Sindikat Mladi plus
Podporo slovenskemu sindikatu je izrazila tudi Evropska konfederacija sindikatov in mnogi slovenski sindikati. O dogajanju v Sloveniji so obvestili Evropsko konfederacijo sindikatov, ki je Sindikatu dostavljavcev izrazila polno podporo in izrazila zaskrbljenost nad odgovorom Wolta in Glova v Sloveniji. Vodstvi obeh podjetij so pozvali, naj pristopijo k pogajanjem in zagotovijo pravične in dostojne delovne pogoje za vse, ki opravljajo delo za njih, ne glede na obliko dela. 

Sindikat se je sestal tudi s predstavniki Evropske komisije in jim predstavil stanje v Sloveniji. "Evropska komisija se strinja, da je potrebno urediti področje platformnega dela, zato je že pripravila predlog evropske direktive," je povedal Jernej Kastelic

Wolt napoveduje nadaljevanje dialoga

"Sindikat Mladi Plus nas je o svoji aktivnosti obvestil danes ob 10.56. Wolt sodeluje z več kot 800 tedensko aktivnimi dostavnimi partnerji v Sloveniji, po naših informacijah je protestiralo okrog 10 dostavnih partnerjev. Današnji dan sicer poteka kot vsi deževni petki doslej," so sporočili iz podjetja Wolt. 

Pojasnili so, da se pri zaslužkih dostavnih partnerjev upoštevajo tudi drugi dejavniki, kot je vreme. "Upoštevajoč vremensko napoved, smo dostavne partnerje v sredo obvestili, da bodo v četrtek zaradi dežja prejeli dodaten bonus na dostavo, prav tako smo jih tudi včeraj obvestili, da bodo zaradi dežja danes prejeli bonus. Podatek, da smo dvignili urno postavko v času napovedane protestne aktivnosti, tako ne drži," so poudarili.
 
Po njihovih besedah so se s Sindikatom Mladi plus nazadnje srečali marca. V Woltu trdijo, da podpirajo delo Evropske komisije pri zagotavljanju smernic za države članice, s katerimi bodo samozaposlenim utrli pot do kolektivnih zastopanj, saj se strinjajo, da je dobro, da imajo samozaposleni možnost zastopanja svojih interesoc. "Zadovoljstvo dostavnih partnerjev je izjemnega pomena, zato bomo nadaljevali dialog z njimi tako individualno kot v skupinah. Verjamemo, da so pogovori bistvenega pomena za konstruktivno skupno sodelovanje, zato bomo tudi nadaljevali pogovore z vsemi deležniki, vključno s Sindikatom Mladi Plus," so napovedali.
 

Utrpeli tudi do 30 % izpada dohodka

V Sindikat dostavljavcev je vključenih več kot 120 dostavljavcev, ki opravljajo delo za platformi Wolt in Glovo. Glavni povod za sindikalno organiziranje je bilo poslabšanje položaja dostavljavcev in neupoštevanje dostavljavcev s strani vodstev. 

Dostavljavci so sredi aprila opozorili na delovne razmere, v katerih delajo. "Delamo na prostem ob vseh vremenskih razmerah: v dežju, snegu, temperaturah pod ničlo, poleti na žgočem soncu in temperaturah, ki presegajo 35 stopinj, pa tudi na močnem vetru. Delamo ob vikendih in praznikih, od jutra do poznega večera," je delovne pogoje opisal dostavljavec Janez. "Da lahko dostojno zaslužimo, moramo navadno delati več kot redno zaposleni, mnogi med nami tako delajo tudi 10, 11, 12 ur na dan ali celo več in pa tudi po 6 ali celo 7 dni na teden."

Zaradi spremembe plačilnega sistema pri Woltu in Glovu so nekateri utrpeli celo do 30 odstotkov izpada dohodka ob enaki količini opravljenega dela. 

dostava na dom Glovo | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 10:47 13.maj 2023.

    Halo ! Kje ste komentatorji ,ki podpirate proteste kmetov ? Tudi tukaj gre za podporo pridelave slovenske hrane ! Podprite dostavljavce hrane !

  • Kmodri 12:07 12.maj 2023.

    Prav imajo!