Slovenija
33 ogledov

Dostavljen prvi oklepnik Patria

Na Počku poteka predstavitev oklepnikov Patria 8x8.
1/30
Žurnal24 main
Slovenska vojska je danes dobila prvi oklepnik Patria. Vozilo je prispelo pol leta pred rokom.

Finska Patria je danes, pol leta pred rokom, Slovenski vojski dostavila prvi oklepnik 8x8.

Prvo vozilo je bilo izdelano na Finskem, kjer so se slovenski partnerji učili tehnologije proizvodnje. Začeli so se obsežni testi oklepnikov, ob koncu testov pa bodo v novih proizvodnih obratih Gorenje INDOP v Šoštanju vozilo dodatno dodelali ter ga pripravili za dokončno izročitev spomladi prihodnje leto.

Heikki Hulkkonen, izvršni podpredsednik Patria Vehicles, je izjavil: "Dobava vozila v tako kratkem času je rezultat našega preizkušenega procesa serijske proizvodnje, ki uspešno poteka v dveh državah. V Sloveniji dobro sodelujemo z naročnikom in poslovnimi partnerji, zato smo prepričani, da bomo skupaj dosegli naše cilje. Prenos tehnologije v Slovenijo je deloma že izvršen in lokalna proizvodnja je  novembra letos stekla v novih prostorih Gorenja INDOP v Šoštanju ”.

Patria, ki je v lasti finske države in EADS (European Aeronautic Defence and Space Company EADS N.V.), je obramba in aeronavtična skupina, ki deluje na mednarodni ravni. S specializiranim znanjem in poslovnimi partnerji svojim strankam ponuja konkurenčne rešitve.

S Patrio in Rotisom je sporazume za dobavo 135 vozil Patria AMV 8x8 in nekaj 120-milimetrskih enocevnih minometnih sistemov Patria Nemo podpisal slovenski minister za obrambo. Sporazumi so bili podpisani decembra lani, oba sistema pa predstavljata najnovejšo tehnologijo in ponujata najboljšo zaščito in delovanje. Naslednja vozila bodo, če bo šlo vse po načrtih, dostavljena pozno spomladi prihodnje leto; dobava prvih minometnih sistemov Patria Nemo pa je načrtovana konec poletja 2009.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.