Slovenija
62 ogledov

Dovolj bi bil en stavek

Alojz Simončič, direktor CSD Novo mesto. Jerca Božič Kranjec
Smrt dojenčka. Morda je ne bi bilo, če bi pristojnim kdo namignil, da z malčkom ni vse v redu.

V desetih mesecih življenja dojenčka z Velikega Kala pri Mirni Peči, ki je ob smrti pred slabima dvema tednoma tehtal le tri kilograme in pol, med sorodniki in sovaščani do skorajda njegovega zadnjega dne ni bilo nikogar, ki bi pristojne opozoril, da s tem otrokom morda ni vse v redu.

Seveda smo opazili, da z njim ni vse v redu, a njegova družina nam je dajala občutek, naj se ne vtikamo. Niso se vklopili v našo vaško družbo, mi pa smo jih pustili pri miru,” nam je dejal eden od prebivalcev Velikega Kala.

Nevednost, strah

Včasih gre za nevednost ali pa se ljudje bojijo zameriti. A to je popolnoma nepotrebno, saj se na centru za socialno delo (CSD) odzovemo na vsako anonimno prijavo. Čeprav se zgodi, da gremo ob desetih anonimnih klicih na teren zastonj – na primer zaradi lažne prijave –, je to bolje, kot če klica, ki bi nekomu lahko rešil življenje, ni,” nam je povedal Alojz Simončič, direktor CSD Novo mesto.

Ni znova noseča

V omenjenem primeru so stik z otrokovimi starši poiskali takoj, ko so za to izvedeli. “Čeprav smo se z njimi pogovarjali praktično takoj po pogrebu, so pripravljeni sodelovati. Nad preostalimi petimi otroki bomo od zdaj bedeli,” je dejal Simončič, kot je povedal v zvezi z govoricami, da naj bi bila njihova mati visoko noseča, pa je ta njihovi socialni delavki zatrdila, da ni noseča.

Lahko brez zdravnika?

O tem, kako je mogoče, da trije otroci iz omenjene družine niso imeli izbranega pediatra, je Milena Kramar Zupan, direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto, dejala, da izbira osebnega zdravnika ni naša dolžnost, temveč pravica: “Mi kot ustanova lahko k izbiri zdravnika samo pozivamo, in to tudi počnemo.”

Obvestilo bi bilo dovolj

Prvi trije otroci iz te družine imajo po besedah Kramar Zupanove izbranega pediatra, najmlajši trije pa ga niso imeli: “Najmlajša so zdaj že pripeljali k nam na pregled, te dni pa naj bi zanju izbrali tudi pediatra.”

Kramar Zupanova je dodala, da je družina patronažno sestro ob drugem obisku pri najmlajšem otroku zavrnila, ta pa je sklepala, da je, ker imajo še pet otrok, pač ne potrebujejo. “Se pa sprašujem, kako to, da domači in vaščani, ki so morali opaziti, da z otrokom ni vse v redu, o tem niso nikogar obvestili. Če bi nas kdorkoli s tem seznanil, bi družino gotovo obiskali,” je pristavila Kramar Zupanova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.