Slovenija
22 ogledov

"Dovolj imamo morije!"

Akcija 40 dni brez alkohola, ki se je začela včeraj, poteka že šesto leto zapore Žurnal24 main
Alkohol. Kar 30 odstotkov smrti na cestah zakrivijo alkoholizirani vozniki.

Akcija. "Bolečina je bila tako globoka, da je ni bilo mogoče zadržati zase, ker bi nas uničila," nam je povedala Marjana Kračun, ki je v prometni nesreči, ki jo je povzročil pijani voznik, izgubila 24-letnega sina Petra.

Slovenci in alkohol
Visoka poraba. Vsak prebivalec Slovenije nad 15. letom povprečno popije 83 litrov piva, 47 litrov vina in 2,5 decilitra žganih pijač na leto. Ta statistika nas uvršča v evropski vrh.

Zaradi svoje izkušnje se je odločila, da bo javno podprla včeraj začeto akcijo 40 dni brez alkohola, ki jo pripravljajo Slovenska karitas, zavod Med.over.net in svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Samo lani se je akcije po grobih ocenah udeležilo okoli pet tisoč posameznikov, nasvete oziroma pomoč pa je pri organizatorjih poiskalo okoli 25 tisoč ljudi.

Alkohol med desetletniki
"Dovolj imamo morije," je dejal Elvis Herbaj iz celjske interdisciplinarne skupine za varnost v cestnem prometu. Dodaja, da alkohol ni težava le na cestah, ampak je problem celotne družbe.

Do desetega leta alkohol pokusi kar polovica vseh otrok, petina desetletnikov ga uživa nekajkrat na mesec, polovica devetošolcev je že bila pijana, 15 odstotkov dijakov prvih letnikov srednjih šol pa je pijanih vsaj enkrat na mesec.

Morija na cestah
Visoka stopnja pitja alkohola se odraža tudi na cestah. Samo lani je bilo po podatkih policije pod vplivom alkohola 30 odstotkov povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom, enako leto prej. Lani je na cestah umrlo 138 ljudi, 46 povzročiteljev je bilo pod vplivom alkohola. "Kazni so učinkovite, še najbolj pridržanja močno vinjenih voznikov," so povedali na policiji, kjer so jih lani pridržali več kot devet tisoč. Dodajajo, da je dolgoročno recept za uspeh kombinacija represije s preventivo.

Organizatorji 40-dnevne akcije brez alkohola želijo letos poudariti predvsem solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi posledic alkoholizma. "Vsak dan brez alkohola je borba," je dejal Franjo Tomazini iz Kluba zdravljenih alkoholikov Nova brazda Kranj. A ljudje morajo nehati bežati od lastne odgovornosti, je dodala Kračunova, "posledice so namreč katastrofalne".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.