Slovenija
14 ogledov

"Dovolj smetarskega turizma"

Kdaj natančno bo deponija nad Staro vasjo zaprta, na Arsu še niso mogli napoveda Žurnal24 main
Dvanajst občin od Ajdovščine zahteva ponovni premislek o regijski deponiji.

"Župani severnoprimorskih občin smo sklenili, da se projekt regionalnega centra za ravnanje z odpadki (R CERO) Nova Gorica mora nadaljevati," je po včerajšnji seji Razvojnega sveta Severne Primorske povedal župan Bovca Siniša Germovšek. Projektu, v katerem sodeluje 13 občin, se je minuli teden s sklepom občinskega sveta odpovedala Občina Ajdovščina, in s tem ogrozila njegovo izvajanje.

Zahteva Ajdovščini

"Od ajdovskega župana smo zahtevali, da skliče izredno sejo občinskega sveta in o tem ponovno odloča," je dejal Germovšek. Za projekt regijske deponije, ki je vreden 40 milijonov evrov, so bila pridobljena že evropska sredstva v višini 25,5 milijona evrov, država bi prispevala šest milijonov evrov, preostalo pa občine. Zaživel naj bi leta 2015. "Dovolj je smetarskega turizma, da se iz zahodnega dela države na vzhodni prenaša odpadke, regije morajo imeti svoje deponije in država bi morala za to poskrbeti," je prepričan.

Odstopila že Idrija

"Idrija je kot soinvestitor odstopila od projekta, a se je to zgodilo po dolgotrajnih pogajanjih in še pred pridobitvijo evropskih sredstev, Ajdovščina pa je to storila kar naenkrat, z odločitvijo občinskega sveta ter s tem ogrozila projekt,"  razlaga Germovšek. Vodja projekta R CERO Nova Gorica in novogoriški podžupan Mitja Trtnik je še ostrejši: "Pomeni neresnost  za katerokoli od podpisnic, ki je leta 2010 s podpisom pogodbe pristopila k projektu, zdaj pa si je premislila in bi želela izstopiti."  Predsednica razvojnega sveta in kobariška županja Darja Hauptman je dodala, da utegne Ajdovščina, če bo projekt propadel, nositi vse dosedanje finančno breme, ki so ga imele občine z dolgotrajnimi pripravami nanj.

Poljšaka niso prepričali

"Mene osebno niso prepričali, svetniki pa se bodo povsem avtonomno še enkrat odločali o podpori projektu," pravi ajdovski župan Marijan Poljšak. Po njegovi oceni je glede na današnji trend ločevanja odpadkov projekt predimenzioniran in se račun preprosto ne bo izšel. Sejo bo sklical v najkrajšem možnem času, v roku enega ali najpozneje dveh tednov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.