Slovenija
39 ogledov

Dovoljene, vendar enako škodljive

razno 20.06.13. droga, drogiranje, foto: shutterstock Shutterstock
Preden jih lahko prepovedo, morajo skozi analizo in zakonodajne procedure.

Sintetične droge, ki jih še ni na seznamu prepovedanih, lahko danes mladi v Sloveniji uživajo povsem svobodno. V Evropski uniji se namreč vsak teden pojavi vsaj ena nova droga, vse več jih je tudi pri nas, medtem ko nezakonite postanejo šele, ko se znajdejo v uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog, ki pa smo jo v Sloveniji v zadnjih 13 letih posodobili le devetkrat.

Nič manj škodljive

"Gre za droge, ki jih pogosto oglašujejo kot legalne alternative prepovedanim, s tem pa ustvarjajo napačen vtis, da gre za povsem varne snovi," opozarja Matej Košir z inštituta Utrip in dodaja, da so lahko enako škodljive kot prepovedane.

Te droge so cenejše in lažje dostopne, saj jih je mogoče naročiti tudi prek spleta, med slovensko mladino pa niso redkost – po zadnji raziskavi Eurobarometra jih je namreč poskusilo kar sedem odstotkov mladih med 15. in 24. letom.

Vsaka snov na analizo

Na ministrstvu za zdravje se problematike zavedajo in pojasnjujejo, da je treba pred prepovedjo narediti analizo o tveganjih, ki jih neka snov pomeni za zdravje. Kot dodajajo, pa zaradi vse večje ponudbe in uporabe novih sintetičnih snovi, ki so prilagojene tako, da aktivna sestavina ni na seznamu prepovedanih, Evropska komisija pripravlja direktivo, ki naj bi poenotila odzive držav in pospešila postopek regulacije teh snovi.

Pomagate lahko tudi vi

Uporabniki takšnih ali drugačnih substanc lahko tudi sami pomagajo pri pridobivanju informacij o tematikah, ki so povezane z drogami. Tudi v Sloveniji namreč letos do 20. decembra poteka raziskava Global Drug Survey, ki jo pri nas koordinira Inštitut Utrip, z izkušnjami, znanji in mnenji pa lahko veliko prispevate k raziskovanju tega področja. "Tudi če sami niste uporabnik alkohola, pa lahko informacijo posredujete drugim, ki bi nam lahko pomagali pri pridobivanju kakovostnih podatkov," poziva Košir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.