Slovenija
44 ogledov

Dovoljenja za radar pridobljena, kaznovanje se lahko začne

Dars Trojane predor BOBO Žurnal24 main
Sekcijsko merjenje hitrosti pod Trojanami, ki sta ga Dars in policija napovedovala že lani, naj bi se že kmalu lahko uporabilo kot osnova za plačilne naloge.

Podjetju 3M je po zamudnem procesu od urada za meroslovje vendarle uspelo pridobiti vsa dovoljenja, tako da bi sistem meritev povprečnih hitrosti na odseku avtoceste prek Trojan lahko že kmalu uporabljali tudi za kaznovanje voznikov.

"Predvidevamo, da bomo skupaj s policijo lahko v kratkem napovedali termin začetka delovanja sistema - o tem vas bomo tudi obvestili," so bili s pojasnili zaenkrat še skopi na direkciji za ceste, kjer poudarjajo, da sistem zaenkrat še ne deluje z namenom kaznovanja prehitrih voznikov.

Meritve se bodo sicer opravljajo na približno petkilometrskem odseku med priključkom Trojane in izvozom iz predora Podmilj. Tam je hitrost vseskozi omejena na 100 km/h, a glede na analize Darsa je kar tri petine voznikov vozilo hitreje. Najvišja hitrost je bila kar 218 km/h. 

Dolgotrajno pridobivanje dovoljenj

 Po napovedi novega načina merjenja lani poleti in postavitvi kamer je sicer hitrost znatno upadla, a se je nato znova dvignila, saj je strah voznikov izvodenel. Dars je tako znova meril celo hitrosti prek 160 km/h, vendar policija brez ustreznega certifikata ni imela možnosti kaznovanja.

Saga pridobivanja dovoljenj pa se je vlekla več kot eno leto, saj je Dars z meritvami želel začeti že junija lani. V postopku je moral proizvajalec merilnih naprav 3M, ki ga je kot posredniško podjetje pri pridobivanju certifikatov v postopku zastopalo podjetje Intermatic, i večkrat dopolnjevati vlogo z ustreznimi dokazili o delovanju naprav, saj dovoljenje Urada za meroslovje nudi pravno podlago, da lahko policija sistem uporablja kot verodostojno merilno napravo.

Komentarjev 28
  • kranjskias 07:23 01.november 2016.

    sploh se nobeden ne loti problema kot je treba, najlažje je pa kasirati, ker ne potrebuješ nič drugega kot nekaj kamer...........

  • k0libri 20:40 30.oktober 2016.

    Ker so ljudje kulturni in psihično bolj stabilni.

  • k0libri 20:40 30.oktober 2016.

    On ogroža obstoj status in življenje drugih družin, sedaj pa na bi revček še nagrado fassal.