Slovenija
31 ogledov

Drag dokaz, da nimaš nič

Žurnal24 main
Za tri izpiske, nujne za socialno pomoč, zaračunajo do štiri evre.

Banke naj vsem, ki potrebujejo izpiske za uveljavljanje socialne pomoči, te izdajo zastonj. K temu banke poziva zveza svobodnih sindikatov.

Skoraj štiri evre za izpisek

Kdor želi pridobiti socialno pomoč, mora na center za socialno delo prinesti potrdilo banke o transakcijah v zadnjih treh mesecih. To banka po navadi zaračuna. Koliko, smo vprašali v poslovalnicah štirih naključno izbranih bank. Zneski so, kot je razvidno iz tabele, precej različni. Banka Koper vam denimo za izpisek ne bi zaračunala ničesar, najdražja, Nova Ljubljanska banka (NLB), pa bi vam za tri izpiske pobrala skoraj štiri evre.

"Če bi vseh 2.635 delavcev v Muri uveljavljalo socialno pomoč in bi bili komitenti NLB, bi ta s stečajem Mure zaslužila skoraj 11 tisoč evrov, kar bi zadoščalo za 48 denarnih socialnih pomoči," so izračunali sindikalisti, ki banke pozivajo tudi, naj se odrečejo stroškom vodenja računov komitentov, ki imajo mesečne prejemke pod 495 evri, tretjino teh sredstev pa naj namenijo posebnemu skladu, iz katerega se bo črpala pomoč za prezadolžene ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.