Slovenija
29 ogledov

Draga posebna ponudba

Gorenje, ki ga vodi Franjo Bobinac, želi z dokapitalizacijo dobiti 25 milijonov Žurnal24 main
Nasvet. Gorenje prodaja novoizdane delnice. Če že, delnice kupite na borzi, kjer so cenejše.

Gorenje bo 15. septembra začelo s prodajo novoizdanih delnic, v četrtek pa bodo objavili prospekt. Delnice po ceni 13,32 evra bodo lahko v prvih dveh krogih kupili le obstoječi delničarji, ki bodo obvestilo dobili tudi na dom.  Danes je bila delnica Gorenja, ki je na borzi stala 59 centov, nižja od ponujene v dokapitalizaciji.

Kupite, a raje na borzi
"Na podlagi uspešne dokapitalizacije znaša naša 12-mesečna ciljna cena 14,5 EUR, kar pri trenutni ceni pomeni 13-odstotno pričakovano povišanje tečaja. Tako na podlagi tega delnico ocenjujemo kot primerno za nakup, vendar na borzi, kjer je cena ugodnejša kot dokapitalizacijska cena," svetuje Simon Krajnc iz KD banke.

Pri izračunu, kaj se bolj splača, je treba sicer upoštevati tudi stroške nakupa prek borze. Krajnc dodaja, da bodo po njihovi oceni prvič v "moderni borzni zgodovini" Gorenja dodaten kapital koristno porabljen za projekte, ki bi lahko delničarjem prinesli več od zahtevanega donosa na kapital.


"Naša zadnja analiza iz maja kaže na ciljno ceno 18 evrov in takratno priporočilo je bilo: kupi. Glede na razpoložljive podatke ocenjujemo, da analiza,  ki je še v izdelavi, ne bo bistveno odstopala. Posledično ocenjujemo dokapitalizacijsko ceno kot ugodno, seveda pa je odločitev o vplačilu delnic odvisna od posameznega vlagatelja, njegovega portfelja kakor tudi od takratne borzne cene," svetuje Sašo Stanovnik iz Alta Invest.

Kako bo potekala

V prvem krogu od 15. septembra do 4. oktobra bo lahko vsak delničar kupil najmanj eno delnico. Skupno število delnic, ki jih lahko vplačajo, pa si delničarji izračunajo tako, da število svojih delnic pomnožijo z 0,11799, rezultat pa zaokrožijo navzgor. Obvestilo o tem, koliko delnic lahko vplačajo, bodo dobili tudi na dom.


V drugem krogu (od 8. do 22. oktobra) bodo delničarji lahko nove delnice kupovali brez omejitev. Delnice, ki bodo ostale neprodane, pa bodo namenjene vlagateljem, ki jih bo izbrala uprava.

Spomnimo, enak paket delnic, kot je na prodaj v javni prodaji, je pred meseci vplačal IFC in postal 11,8-odstotni lastnik Gorenja. IFC naj bi v tem krogu vplačal še za pet milijonov evrov delnic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.