Slovenija
149 ogledov

Drago šikaniranje

"Poudarimo naj, da vsi zaposleni o nekdanji vodji zdravilišča in letovišče ne de Žurnal24 main
Tožba. Nekdanji zaposleni letovišča na Debelem rtiču zahteva 50 tisoč evrov odškodnine. Karmen Kajba ne želi oditi.

“Vodstvo Rdečega križa Slovenije (RKS) smo o šikaniranjih že večkrat obvestili in zahtevali odstop vodje Karmen Kajba, vendar vodstvo še vedno ni ničesar naredilo,” je dejal Peter Majcen, generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije (OSO) KS 90.

Pripravljenih pet tožb
Ovadba. Zoper Karmen Kajba je na koprski policiji vložena kazenska ovadba. Ker je vodstvo RKS z domnevnimi šikaniranji seznanjeno, se ne bo moglo izogniti odškodninski soodgovornosti zaradi neukrepanja. “Do zdaj je pripravljenih že pet odškodninskih tožb. S temi nameravamo počakati do zamenjave vodstva MZL, s katerim se bomo lahko pred vložitvijo zahtevkov na sodišče pogajali tudi zunajsodno,” je povedal Blatnik.

Kot smo že pisali, so nekdanji in zdajšnji zaposleni nezadovoljni z odnosom vodje mladinskega zdravilišča in letovišča (MZL) Debeli rtič Karmen Kajba do osebja. Z njenim odnosom naj ne bi bili zadovoljni niti nekateri uporabniki MZL in prostovoljci. S tem, da naj bi Kajba zaposlene šikanirala, je vodstvo RKS seznanjeno že vsaj eno leto.

“Odkar je Kajba prišla, jih je izmed 60 zaposlenih kar 40 odšlo zaradi nevzdržnih razmer. Več zaposlenih se je moralo zateči tudi k zdravniški pomoči,” nam je povedal Marko Blatnik, pravnik v službi pravne pomoči OSO KS 90, ki zastopa zaposlene na MZL.

V imenu nekdanjega zaposlenega D. V. so zoper RKS že vložili prvo tožbo, in sicer za vnovično zaposlitev delavca za nedoločen čas ter odškodninski zahtevek v višini 50 tisoč evrov zaradi šikaniranja na delovnem mestu in diskriminacije pri zaposlovanju. Prva obravnava bo na delovnem sodišču sredi oktobra.

Zgolj premestitev

Maja je sindikat zahteval, naj Kajba zaradi šikaniranja odstopi v enem mesecu, vendar vodstvo RKS ni storilo ničesar. Sredi julija so pozvali Janeza Pezlja, generalnega sekretarja RKS, naj Kajbo nemudoma odstrani, v začetku avgusta pa še predsednika RKS. “Štiriindvajsetega avgusta smo dobili odgovor RKS, da so bili opravljeni razgovori s Kajbo in da delajo za to, da bodo zamenjali vodstvo MZL. Očitno pa je, da Kajba ostaja na MZL, saj vodstvo ne želi podati izredne odpovedi, temveč zgolj išče možnost za premestitev na drugo delovno mesto, kar le povečuje možnost zaposlenih za vložitev odškodninskih zahtevkov zoper RKS,” je dodal Blatnik.

Nove zahteve?
“Nismo še dosegli dogovora, ker je Kajba prišla z novo zahtevo, ki ji ne moremo ugoditi. Zato bodo pogovori še potekali,” nam je na kratko dejal Pezelj in pristavil, da bodo razpis za novega vodjo MZL objavili šele, ko bo Kajba dala odpoved. Maja Škrinjar iz odvetniške pisarne Starman, ki zastopa Kajbo, pa je zanikala, da bi postavili nove zahteve. “Naše zahteve so od vsega začetka enake; želimo zavarovati pravice naše stranke,” je dejala.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.