Slovenija
2768 ogledov

Dragoceno bodalo z Iga izsledili na dražbi v Londonu in ga po 33 letih vrnili v Slovenijo

bronasto bodalo z Iga
1/3
Saša Despot novinarska konferenca ministrstev za zunanje zadeve in za kulturo, policije ter Narodnega muzeja Slovenije ob vrnitvi enega izmed najdragocenejših primerkov bronastodobnega orožja - bronastega bodala z Iga
Po skoraj 33 letih se je v Narodni muzej Slovenije vrnilo ukradeno bronasto bodalo z Iga, ki ga je policija s pomočjo Interpola izsledila v Veliki Britaniji.

Septembra leta 1985 je bilo v razstavnih zbirkah Narodnega muzeja Slovenije vlomljeno v dve vitrini, iz katerih je izginilo 45 primerkov bronastodobnega orodja, nakita in orožja, med katerimi je bilo tudi bronasto bodalo z Iga. "Marsikateri elementi nam dajejo slutiti, da je bila ta kraja naročena, ker so iz dveh vitrin izpraznili predmete, ki so bili najprestižnejši," predvideva dr. Peter Turk, kustos za prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije, ki izpostavlja, da bodalo z Iga, ki je bilo odkrito leta 1976 med izkopavanjem, že vse od najdbe predstavlja enega od najprestižnejših predmetov naših zbirk.

bronasto bodalo z Iga | Avtor: Saša Despot novinarska konferenca ministrstev za zunanje zadeve in za kulturo, policije ter Narodnega muzeja Slovenije ob vrnitvi enega izmed najdragocenejših primerkov bronastodobnega orožja - bronastega bodala z Iga Saša Despot
"Bronasto bodalo z Iga sodi v 17. stoletje, morda 16. stoletje pred našim štetjem. V čas, ko se dogajajo velike spremembe v oboroževalni tehniki in nastajajo prvi meči," je pojasnil Turk, ki je še navedel, da na podlagi okrasja in oblike lahko sklepamo, da je bilo to orožje nekega visokega dostojanstvenika. Bronasto bodalo po njegovih besedah izhaja iz drugega kolišča pri Igu, ki ga je tedanji kustos Deželnega muzeja za Kranjsko Dragotin Dežman raziskoval v letih 1876 in 1877. Najdbe iz tega kolišča so datirane v sredino 3. tisočletja pr. n. št., medtem ko je bodalo za slabo tisočletje mlajše, kar daje slutiti, da je bilo morda odvrženo ali darovano kot votivna najdba.

Bronasto bodalo z Iga izsledili v Londonu

Ministrstvo za zunanje zadeve je minuli petek Narodnemu muzeju Slovenije predalo bodalo z Iga, za katerim se je po kraji kljub pozivom v časopisu in ponudbi nagrade izgubila vsaka sled do leta 2015, ko so slovenski policisti prejeli opozorilo Interpola, da so okoli 3600 let staro bronasto bodalo z Iga izsledili na dražbi v Londonu.

Dragoceno bodalo z Iga izsledili na dražbi v Londonu in po 33 letih vrnili v Slovenijo | Avtor: Tomaž Lauko / Narodni muzej Slovenije Tomaž Lauko / Narodni muzej Slovenije
Višja kriminalistična inšpektorica specialistka iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Uršula Belaj je pojasnila, da je bilo pri iskanju ključno, da so bili predmeti vnešeni v Interpolovo bazo ukradenih umetnin in jih ves čas ohranjali v njihovi bazi kot ukradene, saj se umetnine na trgu velikokrat, kot tudi v tem primeru, pojavijo šele čez leta.

Na podlagi prošnje policije so bodalo, ki je bilo na londonsko dražbo dano kot del zbirke pokojnega britanskega zbiratelja, umaknili in ga s pomočjo strokovnega mnenja, ki so ga pripravili v narodnem muzeju, tudi identificirali. Kustos za prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije Peter Turk je pri tem povedal, da se je bodalo vrnilo nepoškodovano, pri tem pa je opozoril še na dve luknjici na bodalu, ki sta posledica zgodnjih metalurških raziskav v 60. letih minulega stoletja in ki sta tudi pomembno služili pri ugotavljanju avtentičnosti bodala in njegove pripadnosti narodnemu muzeju.

Bodalo z Iga bo na ogled postavljeno predvidoma konec avgusta. Vnovič pa bo vključeno v stalno postavitev prazgodovine, ki bo vsebovala nova ponazorila, jeseni 2019.

Zaradi zastaralnega roka v akcijo tudi slovenska diplomacija

Ker je postopek pregona že po 20 letih zastaral, so v januarju 2017 predlagali, da se začne postopek vrnitve po diplomatski poti. Bodalo je tako najprej prevzelo slovenskeno veleposlaništvo v Londonu. "Ker gre za hladno orožje, ga nismo mogli vzeti na letalo, ampak smo organizirali diplomatsko kurirsko pošto," je povedal generalni direktor za zadeve EU na ministrstvu za zunanje zadeve David Brozina.

bronasto bodalo z Iga | Avtor: Saša Despot novinarska konferenca ministrstev za zunanje zadeve in za kulturo, policije ter Narodnega muzeja Slovenije ob vrnitvi enega izmed najdragocenejših primerkov bronastodobnega orožja - bronastega bodala z Iga Saša Despot

Bodalo pred tem zamenjalo še več lastnikov, a pregona ne bo

Bodalo z Iga je sicer pred tem prepotovalo še veliko daljšo pot, saj ga je pokojni zbiratelj leta 2005 za 6.600 dolarjev na neki dražbi v New Yorku. Direktorica muzeja Barbara Ravnik je pri tem opozorila, da so bili pri obeh prodajah v katalogu ob bodalu navedeni lažni podatki, namreč, da izvira iz zbirke vojvodinje Mecklenburg, ki naj bi ga okoli leta 1900 podarila neki nemški plemiški družini.

Kdo je imel dragoceni predmet v lasti pred tem, policija kljub poizvedovanjem ni mogla ugotoviti. "Sam postopek je trajal tako dolgo, ker smo želeli dobiti podatke še o prejšnjih kupcih oziroma lastnikih, a jih nismo uspeli dobiti, ker je pri nas kazenski pregon že zastaral," je povedala Uršula Belaj iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, ki je še pojasnila, da so ameriški organi za posredovanje informacij zahtevali zaprosilo za mednarodno pravno pomoč, ki pa ga slovenska policija ni mogla prejeti, ker je postopek pregona že zastaral. 

Izmed 45 predmetov (40 iz zbirk Narodnega muzeja Slovenije in 5 iz Pokrajinskega muzeja Maribor), ki so bili leta 1985 odtujeni iz razstavnih zbirk današnjega Narodnega muzeja Slovenije, je preiskovalcem uspelo izslediti le bronasto bodalo z Iga. Med pogrešanimi pa še naprej ostjajo tudi trije bronasti meči (z Lavrice, iz Avberja in Vnanjih Goric) in depojska najdba iz Tomišlja - tri bronaste sekire.

Trije bronasti meči (z Lavrice, iz Avberja in Vnanjih Goric), ukradeni leta 1985. | Avtor: Fotograf neznan, verjetno iz leta 1905, Arhiv Narodnega muzeja Slovenije Fotograf neznan, verjetno iz leta 1905, Arhiv Narodnega muzeja Slovenije

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.