Slovenija
32 ogledov

Drama na vrhuncu

Danes. Še ena konferenca o razrešitvi Iva Bana.

Ljubljana. “Tokrat bo tiskovna konferenca organizirana kot neke vrste glavna obravnava na sodišču, novinarji pa boste prevzeli vlogo porote oziroma porotnikov,” je Ana Iglič, pooblaščenka Iva Bana, ki ga je kulturna ministrica Majda Širca razrešila z mesta ravnatelja SNG Drama, zapisala v vabilo na današnjo tiskovno konferenco. Nanjo je skupaj s sindikalnim zaupnikom Tonetom Kuzmo povabila tudi Širčevo in Petra Sotoška Štularja, ki ga je ministrica imenovala za vršilca dolžnosti ravnatelja Drame. Od njiju želita pojasnila, kako da se bo število zaposlenih povečalo (če bo Ban spet igralec), ali je predvideno odpuščanje, kako se bo izvajala umetniška dejavnost in drugo.

Umetniško vodenje Drame
Sotošek Štular pravi, da bo umetniško vodenje Drame “prepustil drugim”, in poudarja, da je vršilec dolžnosti začasna rešitev – opravljal bo predvsem nujne organizacijske in izvedbene naloge pravne in finančne narave do imenovanja novega ravnatelja. A Kuzma meni, da Sotošek Štular po aktih Drame ne more imenovati 
umetniškega vodje.

“Seja sveta še ni sklicana, zato ne morem dati nobenih mnenj oziroma odgovorov,” pa pove France Arhar, predsednik sveta zavoda SNG Drama, ki naj bi Banu prekinil pogodbo o zaposlitvi, s Sotoškom pa naj bi jo sklenil. Igličeva meni, da tega ne bi smel storiti, ker so bili že do zdaj kršeni številni predpisi, sploh pa ne na hitro in “za zaprtimi vrati”. Poleg tega bi se do problematike po njenih besedah morala najprej opredeliti Vlada RS. Na kulturnem ministrstvu vztrajajo, da so postopke vodili pravno korektno. Igličeva in Kuzma pa, kot pravijo, širita neresnične informacije in žaljive obtožbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.