Slovenija
44 ogledov

Drama: zaposleni podpirajo Bana

(Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
Zaposleni v ljubljanski Drami nasprotujejo razrešitvi Iva Bana z mesta ravnatelja. Širca: Ban je kršil pozitivno zakonodajo, kljub temu da je odgovoren za zakonitost dela zavoda.

Predsednik sindikata SNG Drama Ljubljana Tone Kuzma je dejal, da večina zaposlenih meni, da je Ban gledališče vodil zelo dobro ter da se zgraža nad načinom in razlogi za ravnateljevo razrešitev.

Odvetnica Ana Iglič pa je menila, da gre v celotni zadevi predvsem za nesporazum, saj se pri Banu nikoli ni ugotavljalo krivde. Te ni ugotavljal niti svet zavoda niti ministrstvo.

Od ministrice zato zahtevajo sestanek, če pa ne gre zgolj za nesporazum, pa gre po njenih besedah za kršitev temeljnih človekovih pravic poštenega odločanja po 22. členu ustave.

Majda %C5%A0irca | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Širca: Ban je kršil pozitivno zakonodajo
Kulturna ministrica Majda Širca je dejala, da se je za predčasno razrešitev Bana odločila, ker je ta kršil pozitivno zakonodajo, kljub temu da je po zakonu odgovoren za zakonitost dela zavoda in mora z javnimi sredstvi ravnati s skrbnostjo dobrega gospodarja, so sporočili z ministrstva.

Ministrica je tako pri svoji odločitvi upoštevala mnenje komisije, ki je bila ustanovljena zato, da ugotovi, ali je šlo za kršitve. V odgovoru na predlog predčasne razrešitve je svet zavoda, ki ga vodi France Arhar, podprl ministričino odločitev.

Kršitve, ki so očitane Banu:
– podjetju Pro Plus je oddal prostore Drame za oddajo Slovenija ima talent brez soglasja kulturnega ministrstva,
– nezakonito izplačilo honorarjev,
– uporaba službenih ugodnosti v zasebne namene,
– "odžiranje vlog drugim igralcem".

SLOVENIJA IMA TALENT, KOMISIJA | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Igličeva poudarja, da je dvorana za oddajo Slovenija ima talent prvič oddana brez soglasja in drugič s soglasjem ministrstva. Sam program Drame pa zaradi tega ni bil okrnjen.

Avtorski honorarji po besedah odvetnice niso bili izplačani nezakonito, saj so bili izplačani v skladu z mnenjem računskega sodišča. Glede uporabe službene plačilne kartice pa po njenih besedah ni šlo za protipravnost.

V primeru očitka o "odžiranju vlog drugim igralcem" pa je Igličeva dejala, da je polovico vseh vlog, ki jih je Ban odigral v času svojega mandata, igral, še preden je nastopil funkcijo. Ban pa ima tudi v pogodbi opredeljeno, da lahko poleg direktorske funkcije opravlja svoj osnovni poklic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.