Slovenija
4620 ogledov

Izredna uskladitev pokojnin bo nominalna, vsakemu upokojencu 6,5 evra

državni zbor Anže Petkovšek
Šarec prejel DeSUSovo rojstnodnevno darilo.

Kljub dramatični zaostritvi pred glasovanjem o interventnem zakonu, ki se nanaša na izredno uskladitev pokojnin decembra prihodnje leto, ko je poslanec koalicijskega DeSUSa Franc Jurša zahteval 45 minutno prekinitev za uskladitev v poslanski skupini, so poslanci DeSUSa zakon podprli. 

Interventni zakon je bil tako sprejet s 48 glasovi podpore, kar pomeni, da je dobil več podpore kot v prvem glasovanju pred odločilnim vetom državnega sveta. "To je darilo za gospoda predsednika," je komentiral predsednik DZ Dejan Židan. Marjan Šarec ima namreč danes rojstvi dan. 

Upokojencem bodo pokojnine skupaj z decembrsko izredno uskladitvijo zrasle za 10 odstotkov. 

Erjavec: Dobili smo trdna zagotovila

Tudi prvak DeSUS Karl Erjavec je po ponovni potrditvi interventnega zakona, ki so ga po nekaj napetosti podprli tudi poslanci DeSUS, zatrdil, da ne gre za popuščanje, pač pa za to, da je predsednik vlade Marjan Šarec prejel rojstnodnevno darilo.
Po Erjavčevih navedbah so v DeSUS prejeli zelo trdna zagotovila, da bodo januarja vložili spremembe zakona, ki se tičejo izredne uskladitve pokojnin.

Kot je pojasnil, so se v odmoru tik pred glasovanjem DZ sestali vodje poslanskih skupin SMC, SD in LMŠ, ki so ustno zagotovili, da bodo spremembe zakona podprli. "Če pa bomo videli, da nimamo ustrezne podpore in da so nekateri pojedli besedo, pa bomo šli v ustavno presojo zakona skupaj z Zvezo društev upokojencev Slovenije," je napovedal Erjavec.

Poslanci so ponovno odločali o zakonih, vezanih na izvrševanje proračuna za prihodnje leto, med njimi je tudi zakon, ki predvideva izredno uskladitev pokojnin za december prihodnje leto. Državni svet je namreč na predvideno uskladitev pokojnin, ki bi bila nominalna in bi znašala 6,5 evra za vsakega upokojenca, vložil odložilni veto. Svetniki so se zavzeli za odstotkovno uskladitev saj menijo, da je nominalna uskladitev nepravična in protizakonita. 

Marjan Šarec Slovenija Sprejemanje proračuna: Šarec zaradi DeSus na robu živcev

V DeSUSu so podporo zakonu pred ponovni glasovanjem odrekli in zahtevali pisna zagotovila, poslanskih skupin LMŠ, SD in SMC, da bodo zakon takoj po uveljavitvi novelirali in določili izredno usklajevanje pokojnin v odstotkih. Teh zagotovil niso dobili, izrednimi usklajevanji pred glasovanjem pa so se dogovorili tudi, da jih ne bodo več zahtevali.
Tako premier Šarec kot predstavniki več poslanskih skupin so namreč pustili možnost, da se nominalna uskladitev, ki je sicer predlog stranke SAB, v prihodnjem letu korigira. 

Če zakonski sveženj ne bi bil sprejet, bi bilo onemogočeno izvajanje proračuna za prihodnji dve leti, saj v njemu ni predvidenih 100 milijonov evrov, kolikor so vredni varčevalni ukrepi, ki bodo sproščeni, če zakoni ne bodo sprejeti. Tudi posebne uskladitve pokojnin ne bi bilo. 

Skupaj z zakonom o izvrševanju proračunov za leti 2020 in 2021, ki je bil pred tem prav tako deležen zadostne podpore, so tako pod streho vsi proračunski dokumenti za prihodnji dve leti.

Šarec: "Gre za zdravo pamet"

Premier Marjan Šarec je ponovno potrditev zakona o izvrševanju proračunov in interventnega zakona pospremil z oceno, da je prevladal zdrav razum, je poročala STA.

"Na začetku je vedno nekoliko bolj napeto, potem se pa strasti umirijo, prevlada pamet in rezultat je na dlani," je v izjavi novinarjem v DZ dejal premier. Spomnil je na dogovor koalicije oz. zagotovilo stranki DeSUS, da se bodo lotili priprave sprememb interventnega zakona, s katerimi bodo zagotovili izredno usklajevanje pokojnin v odstotkih.

Komentarjev 9