Slovenija
20 ogledov

Dramo bo prevzel Igor Samobor

Igor Samobor v vlogi inšpektorja Dušana. (Foto: FSF) Žurnal24 main
Minister za kulturo imenoval novega ravnatelja SNG Drama Ljubljana.

Minister za kulturo Uroš Grilc je za ravnatelja javnega zavoda Slovensko narodno gledališče (SNG) Drama Ljubljana za obdobje petih let imenoval Igorja Samoborja. Mesto ravnatelja bo zasedel 1. maja.

Samobor je povedal, da Dramo razume kot povezovalno ustanovo za katero si želi, da bi postala center razmisleka o današnjem času. Po njegovih besedah mora gledališče "izhajati iz tega trenutka in govoriti o temu trenutku, ponujati mora kritiko in razmislek današnjega časa".

Želi si, da bi v njegovem mandatu Drama postala center, neke vrste srečevališče ljudi v gledališkem smislu, primerljiv z nekaterimi centri po Evropi, ki ga sedaj v Ljubljani ni. "Torej relevantno gledališče, mlado in svetlo gledališče, gledališče prihodnosti v Evropi," je dodal.

Spomnil je, da bo nastopil mandat pred bližnjo 100. obletnico začetka prve svetovne vojne, ki je bistveno zaznamovala 20. stoletje in je bila po njegovih besedah izhodišče vsega tega, kar sedaj živimo: "Mislim, da bodo repertoarji segali na področja sprememb v vseh segmentih naše realnosti. Mislim, da se bodo ukvarjali z moralo, etiko, ljubeznijo, odnosom do smrti, mladostjo in z možnostmi življenja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.