Slovenija
22 ogledov

Drastična podražitev hrane

polje psenica mak 325 1004 is Žurnal24 main
Po svetovni gospodarski krizi bi lahko, glede na poročilo Združenih narodov, svet prihodnje leto pretresala prehrambena kriza.

Največji razlogi za krizo v prehranski industriji so klimatske spremembe, uporaba nekaterih proizvodov za biogoriva ter veliko povpraševanje hrane s strani hitrorastočih trgov vzhodne Azije. Izhajajoč iz vsega tega bi lahko cena hrane v prihodnjem letu strahovito narasla, poročilo agencije združenih narodov za hrano in poljedelstvo prenaša britanski Independent.

Združeni narodi opozarjajo, da rast cene hrane pogosto povzroča nemire. Nazadnje, ko je prišlo do drastičnega zvišanja, so izbruhnili nemiri v Mehiki in Indoneziji.

Do največje rasti cene bi lahko prišlo na področju pšenice, koruze in sladkorja. Cena slednjega bi lahko zrasla za tretjino, predvidena rast cene pšenice je 41-odstotna, koruze pa 47-odstotna. Glede na to, da so cene številnih prehranskih proizvodov vezane na sladkor, pšenico in koruzo, bi gotovo sledil domino efekt pri rasti cen ostalih proizvodov.

"Cena hrane v oktobru se je v primerjavi s septembrsko zvišala za 5 odstotkov, kar predstavlja zaskrbljujoči trend,“ je zapisano v poročilu združenih narodov. Slednji še opozarjajo, da bi se morala nujno povišati pridelava najpogosteje uporabljenih žitaric, da bi z njimi ustvarili potrebne zaloge in da bi preprečili odvisnost le od ene letine. Glede tega je največja prepreka v dejstvu, da se danes nekatere prehranske pridelke koristi za biogoriva, ne pa za hrano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.