Slovenija
398 ogledov

Dražba za nasedlo naložbo

Hiše v Pivki. Anže Petkovšek
Stanovanjski sklad. S 15-odstotnim popustom prodaja 24 vrstnih hiš v Pivki. Nasedla naložba. Prodajajo jih že štiri leta, prodali niso niti ene. Nepremičninarji dvomijo, da bo tokrat šlo.

Državni stanovanjski sklad bo poskušal danes na javni dražbi prodati 24 hiš na Petelinjskem hribu v Pivki.

Potem ko jih niso uspeli oddati niti za neprofitno najemnino, so se odločili, da poskusijo s približno 15-odstotnim popustom. Izklicna cena vrstne hiše s 127 kvadratnimi metri stanovanjske površine in 266 kvadratnimi metri zemljišča bo tako 144 tisoč evrov.

Ugodno, a je le Pivka

“Meni se zdi ta cena ugodna.Čudno, če za to ceno ne bo šlo. Je pa to seveda Pivka,” pravi Ivan Samotorčan, direktor podjetja Dolenjgrad, ki je gradilo stanovanjsko naselje Park pod Javorniki v Postojni. “Ne periferiji se zdaj pričakuje, da bo stanovanje po 1.200 evrov ali še manj za kvadratni meter, v Ljubljani pa da bo od 1.500 do 1.800, ampak ti objekti so se delali, ko so bile vse cene višje. Zdaj smo v situaciji, ko lahko prodajalec recimo spusti ceno za 15 odstotkov in ustvari izgubo, za kupce je pa še vedno predrago,” razlaga Samotorčan.

“Prodajam z izgubo”

“Vem, da je že v Postojni zelo težko prodati hiše, saj jih prodaja tudi moj poslovni partner. Tudi jaz imam še nekaj stanovanj za prodati, prodajam jih z izgubo. Nekaj interesa je; stanovanje od 120 do 150 kvadratov mi uspe prodati za okrog 1.100 evrov po kvadratu. Bolj ko greš iz Ljubljane proti Primorski, manj je interesa za hiše,” pojasni.

Povpraševanja v Pivki ni

“Problem je lokacija in cena za to lokacijo. Lokacija je čisto nezanimiva, mikrolokacija je sicer super, hiše so lepo pozicionirane, ulica je lepa, naselje je urejeno, ampak Pivka je nezanimiva. Sedem let imam agencijo in v sedmih letih ne vem, ali smo prodali dve ali tri nepremičnine. Povpraševanja v Pivki skoraj ni. Morda bo prišel kakšen Ljubljančan, ki se mu zdi poceni, prodal stanovanje in kupil hišo v Pivki ter se vozil v službo,” pa meni Boris Kaluža, direktor nepremičninske agencije Land iz Postojne. Kaluža pričakuje, da bodo prodali največ eno ali dve hiši. “Jaz povpraševanja za Pivko praktično nimam. Imam za Postojno in okolico do pet kilometrov. Pivka je oddaljena 12 kilometrov, cesta je dobra, ampak ljudje imajo odpor to tega konca,” razlaga Kaluža.

Skriti razlogi za nakup

Glede na to, da v treh letih niso niti prodali ene hiše niti jim je ni uspelo oddati, se zastavlja vprašanje, zakaj so se odločiti za nakup hiš na tej lokaciji. “Tudi jaz sem se to vprašal,” pravi Kaluža. Odgovora s sklada, kdo je pripravil analizo, da je Pivka primerna lokacija za nakup vrstnih hiš, nismo dobili, saj so si za odgovarjanje vzeli zakoniti rok, to je sedem delovnih dni.

Vrstne hiše je sicer gradilo podjetje Galop v lasti Željka Mikliča in Katarine Tanasijević, ki sta po lestvici revije Manager 33 najbogatejša Slovenca. Sklad je po podatkih iz letnega poročila za vrstne hiše v Pivki odštel 3,3 milijona evrov, od Galopa pa je kupil tudi šest stanovanj v Pivki; dve je stanovanjski sklad prodal, štiri pa so dali v neprofitni najem.

“Ni logike, da bi kdo šel kupovat stvari, ki jih ne bo mogel prodati,” je prepričan eden izmed naših sogovornikov.

Stroški tudi, če ne prodaš

Vzdrževanje. Za eno stanovanje so stroški od 600 do 800 evrov na leto, če ogrevaš na minimum in stanovanje redno vzdržuješ. Če ga ne, se začne pojavljati plesen, lahko se začne dvigovati parket, pojasnjuje Samotorčan.

Obresti. Če bi za tri leta vzeli posojilo v višini 3,3 milijona evrov, kolikor so stale vrstne hiše v Pivki, bi morali ob šestodstotni obrestni meri vsak mesec plačati 16.500 evrov obresti, v treh letih pa 594 tisoč evrov.

Komentarjev 2
  • letalo13 11:05 15.september 2011.

    naj pregledajo s kom dela in mešetari gospod Pirc ... to je zrelo za korupcijsko komisijo !

  • johanesvonfeldes 23:51 14.september 2011.

    Ne vem zakaj imamo Stanovanjski sklad, za mešetarjenje s stanovanji, hišami? Nedaleč od nas, samo čez Kravanke se je dogajalo podobno. Pa je Koroški glavar, sicer pokojni to na hitro uredil. Bloki so bili nekaj let prazni. Vozimo se ...prikaži več mimo, cesta Ljubelj - Celovec. Baje jih je kao njihov sklad kupil in ponudil celi Avstriji. Imaš družino, delovno mesto v Celovcu, vzemi stanovanje, plačuj najemnino 20 let, stanovanje bo potem tvoja last. No, pa ga je hitro matilda pobrala, toda ne zaradi teh stanovanj, to je že druga zgodba. Nekaj podobnega bi se lahko zgodilo tukaj! Samo kaj, ko je Slovenija slaba patrija, vsaj zadnjih nekaj let!