Slovenija
33 ogledov

Dražbi Aha Mure slabo kaže

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
V ponedeljek opoldne je razpisana druga dražba za prodajo Aha Mure v stečaju, vendar varščine do petka ni plačal nihče. Izklicna cena za zdravo jedro delujočega podjetja je dobre tri milijone evrov.

Kot je povedal stečajni upravitelj Aha Mure Stevo Radovanović, bi bilo teoretično sicer mogoče, da je kdo plačal varščino delovni dan pred dražbo, kot to zahteva zakon, in bi o tem v ponedeljek prinesel potrdilo, vendar v to ne verjame.

"Potencialni kupci se za Muro zanimajo in si jo ogledujejo, analizirajo poslovanje, vendar konkretnega še ni, sicer pa so zmogljivosti za februar polno zasedene. Za naprej še nimam podatkov, saj prav zdaj potekajo sejmi, na katerih zbiramo naročila za kolekcijo jesen-zima, kaj več pa bom lahko povedal v ponedeljek," pravi Radovanović.

Na dražbi bodo naprodaj poslovna cona, stroji in oprema, zavarovana blagovna znamka Mura ter nezavarovana blagovna znamka eMura, izklicna cena 3,029 milijona evrov pa je enaka likvidacijski vrednosti. Na prvi dražbi 28. oktobra lani, ko je bila izklicna cena 4,6 milijona evrov, kupcev ni bilo.

Če tudi ta dražba ne bo uspela, bi bila realno možna še ena, saj mora biti Aha Mura prodana v letu dni od začetka stečajnega postopka, to je do 29. maja. Radovanovič je že pred časom povedal, da imajo tudi rezervne scenarije oziroma predlog za črni scenarij in da bodo storili vse, da v Muri, zdaj je v njej 439 delavcev, ohranijo proizvodnjo.

Od države zahtevajo jamstvo

Med tem pa še vedno niso zagnali proizvodnje v hčerinski družbi Aha Mure Prvi maj v Pirotu, čeprav so jim že pred časom deblokirali račun in priključili elektriko. Po Radovanovičevih besedah bi v Srbiji imeli delo, vendar pa kupci od države zahtevajo jamstvo, pri tem pa so težave. Potrebujejo tudi obratna sredstva, ki jih nimajo, srbska vlada pa obljubljenih sredstev za zagon še ni zagotovila.

"Nekaj kupcev smo prepričali in delo bi lahko steklo, a kaj, ko hočejo garancije. Vse gre zelo počasi, čeprav tudi lokalna skupnost pritiska, da bi vendarle začeli," je še povedal Radovanović.

Komentarjev 1
  • dragec 08:19 15.februar 2015.

    Muro je uničila 25 letna uspešna politika