Slovenija
45 ogledov

Dražja hrana pogajalsko orodje

Po kruhu se bodo podražili tudi meso in mlečni izdelki. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Napovedana podražitev hrane bo vplivala na pogajanja z delodajalci glede plač, napovedujejo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). V ZSSS podražitve obsojajo.

Podražitev hrane bo prizadela tiste, ki velik del prihodka namenijo za hrano, opozarjajo v ZSSS. Predsednik organizacije Dušan Semolič pri tem navaja upokojence s 400 ali 500 evri pokojnine, brezposelne, mlade, prejemnike socialnih podpor in delavce z nizkimi plačami, še posebej tiste z minimalno plačo.

To ne moreta biti dva ločena svetova. To se bo zagotovo poznalo, ko se bomo pogajali z delodajalci, ker imajo plače funkcijo, da ščitijo delavski standard.
Napoved Dušana Semoliča glede podražitve hrane in pogajanj napoveduje Dušan Semolič

Semolič je spomnil, da so od ministra za delo Ivana Svetlika že decembra zahtevali, naj se ob januarski uskladitvi minimalne plače upošteva, da je že leta 2009 prag revščine v Sloveniji znašal 593 evrov. Minimalna plača je po januarski uskladitvi z inflacijo pri 748,10 evra bruto oziroma okoli 573 evrov neto.

EU bi morala preprečiti špekulacije
Na ravni EU bi morala biti prioritetna tema hrana in lahkota, meni Semolič in dodaja, da bi moral Bruselj sprejeti mehanizme, ki bi preprečevali špekulacije. "Preprosto se je preveč nesreč zgrnilo nad delavce in upokojence, da bi bili tiho," pravi.

Izvršni sekretar ZSSS Ladislav Rožič kot glavni razlog za podražitve navaja "pogoltnost" posameznih členov v verigi od proizvodnje do prodaje živil. Navedel je, da gre od maloprodajne cene 1,66 evra najbolj prodajanega kruha 58 odstotkov trgovini, 25 odstotkov peku, 8,8 odstotka je strošek moke, 7,8 odstotka pa predstavljajo davki. "Država bi morala narediti pravilna razmerja v celotni verigi," je prepričan Rožič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.