Slovenija
109 ogledov

Dražja oblačila in obutev

oblačila Shutterstock
V septembru je bila inflacija 0,6-odstotna, posledica predvsem višjih cen oblačil in obutve.

Cene v septembru so se v povprečju zvišale za 0,6 odstotka. Inflacija je predvsem posledica višjih cen oblačil in obutve. Cene v omenjeni skupini so se namreč zvišale za 14,3 odstotka. Dvig cen oblačil in obutve je bil pričakovan zaradi končanih poletnih razprodaj in prihoda nove jesensko-zimske kolekcije. Oblačila so se tako podražila za 17,2 odstotka, obutev pa za 8,1 odstotka.

K inflaciji je prispevalo tudi zvišanje cen v skupini stanovanjske opreme, alkoholnih pijač, tobaka ter raznovrstnega blaga in storitev.

Izrazito se je podražilo tudi sadje ter gazirane in negazirane pijače. Višje cene beležijo v cestnem potniškem prevozu in pri novih avtomobilih. Statistični urad je zabeležil tudi zvišanje cen tekstila za gospodinjstvo ter preprog in talnih oblog, višje cene vina in piva, nakita in ur.

Kaj se je pocenilo?

V posameznih kategorijah pa je bilo zabeležiti tudi padec cen, med drugim se je za 3,9 odstotka pocenila zelenjava. Močno so se pocenile počitnice v paketu in cene prenočevanja v hotelih. Nižje so tudi cene v skupini stanovanje, kjer je do tega prišlo predvsem na račun nižjih cen tekočih goriv in energije. Za 0,5 odstotka so se pocenile tudi najemnine.

Letna rast cen je šla v septembru močno navzgor. Avgusta je bila 0,9-odstotna, septembra pa kar 2,1-odstotna. V enem letu so se cene v povprečju znižale le v skupinah obleka in obutev ter rekreacija in kultura.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.