Slovenija
24 ogledov

Dražja oskrba za upokojence

Osnovna oskrba trenutno stane od 488 do 643 evrov na 
mesec. (Foto: Anže Petkovš Žurnal24 main
Domovi za starejše. Na mesec od devet do 33 evrov več za oskrbo in nego.

Upokojenci in njihovi svojci bodo od marca plačevali višje zneske oskrbe v domovih za starejše. Domovi bodo lahko cene osnovne oskrbe, kot jim je dovolilo ministrstvo za delo, dvignili od devet do največ 33 evrov na mesec (osnovna oskrba v dvoposteljni sobi v javnem zavodu zdaj povprečno stane okrog 488 evrov na mesec, pri koncesionarju pa približno 643 evrov).

Bodo omejili število vlog?
Pravilnik. Predvidoma do konca meseca bo ministrstvo za delo odločilo, ali bo omejilo število možnih prošenj za sprejem v dom.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije predlaga, da bi bile po novem možne prošnje v največ pet domov naenkrat.

Kolikšen dvig natančno bodo izbrali, se bo vsak dom odločil sam. “Ni nujno, da gre do maksimuma,” pojasnjuje direktor direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo Davor Dominkuš.

Dodaja, da so lani nekateri domovi, predvsem zaradi nižje plačilne sposobnosti stanovalcev, “zelo previdno usklajevali cene in dejansko niso izkoristili maksimalnega možnega dviga”.

“Mi nikoli ne gremo na polno. Prav je, da upoštevamo priporočilo ministrstva, ki je naš lastnik,” na vprašanje, za koliko bodo dvignili cene, odgovarja Sabina Rakuša iz Doma ob Savinji v Celju in dodaja, da natančna navodila ministrstva glede podražitve še čakajo. “Na ta račun, ko cene niso polne, investicijska dejavnost sicer trpi; strošek dela je pri nas močan, saj znaša okrog 65 odstotkov stroškov,” pravi.

Po besedah Borisa Koprivnikarja iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije se bodo morali domovi s predlagano ceno nekako zadovoljiti: “Zavedamo se, da so uporabniki maksimalno obremenjeni, država pa noče nič slišati o tem, da bi participirala pri ceni institucionalnega varstva. Zato imamo v primerjavi z drugimi državami eno najvišjih obremenitev uporabnika v primerjavi s povprečno pokojnino, hkrati pa eno najnižjih cen za izvajalca.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.