Slovenija
9768 ogledov

Več kot sto tisoč ljudi čakajo višje položnice

voda..pipa..omivanje..roke..omivalnik..pranje voda..pipa..omivanje..roke..omivalnik..pranje
Podražitev utemeljujejo z nezadostnimi vlaganji v obnovo.

Prebivalci Mestne občine Maribor lahko na mesečnih položnicah v prihodnje pričakujejo nekoliko višje cene vode. Če bodo mestni svetniki danes potrdili elaborat Mariborskega vodovoda, se bo cena pitne vode povišala za 2,4 odstotka. Nekatere spremembe se obetajo tudi pri obračunavanju omrežnine in nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

V Mariborskem vodovodu predlagajo, da se ceno vodarine za leto 2017 določi v višini 0,6832 evra za kubični meter vode, medtem ko je ta doslej znašala 0,667 evra. Podražitev utemeljujejo z nezadostnimi občinskimi vlaganji v obnovo vodovodnega omrežja, zaradi česar pričakujejo porast stroškov prelomov in intervencij na omrežju, s tem pa tudi dežurne službe.

Nižja omrežnina

Po drugi strani se bo nekoliko znižala višina omrežnine, ki se bo poslej zaračunavala na osnovi stanovanjskih enot in ne več osnovnih priključkov. Osnovni priključek bo namesto dosedanjih 3,93 evra na mesec stal 3,41 evra, kar se bo najbolj poznalo pri enodružinskih stanovanjskih hišah in gospodarskih družbah. V večstanovanjskih stavbah zaradi drugačnega načina obračunavanja omrežnine ni mogoče napovedati, kakšne bodo dejanske spremembe v končnem znesku na položnici.

Mariborski vodovodi združujejo prek 1600 kilometrov omrežja in fizično povezujejo in združujejo skoraj 200 tisoč prebivalcev Slovenije.

Če mestni svetniki ne bodo imeli pripomb, bodo nove cene stopile v veljavo novembra.

Tudi o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča

Na dnevnem redu današnje seje mestnega sveta je tudi prva obravnava novega občinskega odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, ki nadomešča sprejetega v letu 2003, predvsem s ciljem uskladitve z državno zakonodajo. Spremembe naj bi se najbolj poznale pri gospodarskih družbah, kot so na primer Dravske elektrarne Maribor, medtem ko pri povprečnih gospodinjstvih ni pričakovati večjih sprememb.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • igorgeus 08:25 05.oktober 2017.

    Infrastruktura je stara 40 let, vlagal do zdaj ni nihče, čeprav se je denar za to zbiral, zdaj pa se olupi spet državljane. Klasika. Kam pa je šel denar pa nihče ne vpraša. Omrežnino itd smo plačevali ves čas.