Slovenija
20 ogledov

Dražje, a za Italijane poceni

Zadnjič se je bencin pocenil novembra. Na prvo letošnjo pocenitev bo treba še ča Žurnal24 main
Gorivo. Odhajajoča vlada o projekcijah cen za 2012 ne govori, Italijani v črno leto.

Ljubljana. “Vprašanje glede projekcij in gibanja trošarin v prihodnjem letu boste morali nasloviti na novo vlado. V tem trenutku ohranjamo obstoječo politiko trošarin ob prilagajanju gibanju cen energentov na svetovnem trgu. Do imenovanja nove vlade, ki bo dolgoročno določila trošarinsko politiko, bo ministrstvo s kratkoročnimi ukrepi sproti prilagajalo višino trošarin tako, da ne bo ogrožena konkurenčnost gospodarstva in da bo zagotovljena proračunska stabilnost,” s finančnega ministrstva odgovarjajo na vprašanje, kakšno gibanje trošarin in s tem cen bencina načrtujejo za prihodnje mesece.

Podražitev tudi pri nas

Potem ko je vlada včeraj povišala trošarine, je liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina dražji za 0,008 evra; stane 1,328 evra. To pa je skoraj 40 centov manj kot v Italiji, kjer se je tehnična vlada premierja Maria Montija odločila za močne podražitve (bencin se je podražil za 9,9, dizel pa za 13,5 centa); cene obeh so tako višje od 1,7 evra za liter.

Nove prihajajo

Zadnja podražitev je po ocenah povprečno italijansko družino dodatno obremenila za okoli 150 evrov na leto, a Montijeva vlada napoveduje nova povišanja – predvidoma naj bi se gorivo prihodnje leto podražilo še petkrat. Bencinske črpalke na slovenski strani nekdanje meje so te dni tako polne kupcev iz Italije, ki so jezni na novo vlado. Ocenjujejo, da bo leto 2011 za potrošnike glede cen bencina v zgodovino zapisano kot črno leto. Povprečen potrošnik bo zaradi podražitev bencina dodatno zapravil 750 evrov na leto, od česar bo šlo 250 evrov na račun podražitev bencina, 500 evrov dodatnih stroškov pa je povezanih s posrednimi podražitvami, ki so sledile dražjemu gorivu na drugih področjih, tudi v prehrambni industriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.