Slovenija
29 ogledov

Dražje do svojega doma

Ni verjetno, da bi se nepremičnine na Obali cenile, meni Meta Ahtik s pravne fak Žurnal24 main
Postaja vse huje: cene nepremičnin po pričakovanjih ne bodo bistveno padle, posojila pa se dražijo.
"Ona je zaposlena medicinska sestra, on ima pogodbo za delo za določen čas. Želita kupiti enoinpolsobno stanovanje na območju Kopra za sto tisoč evrov, a ne moreta dobiti niti kredita," opiše tipični problem mladega para Vanja Gomilar iz nepremičninske agencije Piramida.

Strokovnjaki, ki so se danes srečali na slovenski nepremičninski konferenci v Portorožu, ne pričakujejo omembe vredne pocenitve nepremičnin na našem območju. Razlog je predvsem v omejeni ponudbi. Domačinom pa poleg že tako ali tako večinoma nedosegljivih cen kvadratnih metrov grozi še dražitev posojil.

 

V Kopru 50 novih stanovanj

Za mlade. “Smo tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja za 50 novih stanovanj, ki jih bomo skupaj z republiškim stanovanjskim skladom zgradili nad Dolinsko cesto. Prednost bodo imele mlade družine,” je povedal Darko Kavre, direktor koprskega občinskega stanovanjskega sklada. Prodajna cena bo dva tisoč evrov za kvadratni meter. V zadnjih štirih letih so na območju Kopra zgradili 200 neprofitnih stanovanj, glede na potrebe pa bi jih morali vsaj še enkrat toliko.

Špekulanti čakajo
"Vpliv nepremičninske krize v ZDA je povzročil preplah tudi v Evropi, čeprav je nepremičninski trg predvsem lokalno naravnan. To se kaže v nezaupanju bank, ki zvišujejo obrestne mere, kar zmanjšuje povpraševanje po kreditih in posledično po nepremičninah," razloži Meta Ahtik z ljubljanske pravne fakultete, ki je na nepremičninski konferenci govorila o cenah nepremičnin in tem, kaj nas čaka v prihodnosti.

Po njenih besedah gre pri umiritvi cen bolj za špekulativno čakanje na ugodnejši trenutek za nakup. "Na Obali pa zaradi omejene ponudbe pocenitve kvadratnih metrov skorajda ni pričakovati, prej obratno," meni.

Na kaj je treba misliti
"V naši banki, za razliko od številnih drugih, nismo višali obrestnih mer, povišala pa se je medbančna obrestna mera Euribor. Kako bo z vplivom na stroške posojil v prihodnje, pa ni hvaležno napovedovati," pravi Igor Vincek iz Banke Koper. "Svojim komitentom svetujemo, naj predvsem v teh nestabilnih časih najemajo posojila v valuti, v kateri dobivajo tudi prihodke,"dodaja.

Septembra so v banki opazili rast najema stanovanjskih posojil, po drugi strani pa v nepremičninskih agencijah tarnajo, da trg stagnira. "Letos imamo za 25 odstotkov manj prometa kot lani," ugotavlja Ingrid Gaberc iz Geacomma.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.