Slovenija
21 ogledov

Dražji frizer in hrana za živali

Prva seja druge Janševe vlade Anže Petkovšek
Vlada je na današnji seji potrdila predlog proračuna za prihodnji dve leti, je po seji vlade povedal minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. Šušteršič: Pogovarjamo se o petodstotnem nižanju mase plač v javnem sektorju.

Minister Janez Šušteršič je pojasnil, da se glede na tisto, kar je v rebalansu proračuna, sedaj pogovarjajo o pet odstotkih mase za plače. Kot je dejal na novinarski konferenci po seji vlade, naj bi se učinki pokojninske reforme pokazali že prihodnje leto, petodstotno znižanje mase plač pa je predvideno za celotni javni sektor, ne samo za državno upravo. Zunanji minister Karl Erjavec je sicer pred sejo dejal, da je odpuščanje v javnem sektorju realnost in da bodo na ministrstvu morali maso za plače znižati za deset odstotkov.

Dvig DDV

Obravnavali so tudi zvišanje davka na dodano vrednost (DDV) za določeno blago. Davek na dodano vrednost (DDV) bodo z 8,5-odstotne na 20-odstotno stopnjo zvišali med drugim za časopise in revije, komunalne in frizerske storitve, hrana za živali, rezano cvetje in lončince.

Predviden dvig DDV je še pred sprejetjem sprožil veliko nasprotovanj; Društvo novinarjev Slovenije je vlado tako včeraj pozvalo, naj nemudoma umakne načrtovani dvig.

Odločitve odraz slabih gospodarskih razmer

Za takšne ukrepe se je vlada po Šušteršičevih besedah odločila, ker se soočamo z zelo slabimi gospodarskimi razmerami, napovedi za 2013 pa so se še poslabšale. To pomeni določen izpad prihodkov, na drugi strani pa se bodo morali nekateri izdatki nujno povečati.

"Kljub temu mora vlada spoštovati zaveze, da ohrani proračunski primanjkljaj pod tremi odstotki BDP. Spoštovanje te zaveze je nujno, da ohranimo kredibilnost države," je poudaril finančni minister in ob tem opozoril na nujnost sprejetja tudi drugih reform.

Znižanje pod tri odstotke BDP

Vlada je danes sprejela predlog proračunov za leti 2013 in 2014. V letu 2013 je načrtovan primanjkljaj, ki bo znašal med 2,8 in 2,9 odstotka BDP.

To namerava vlada po Šušteršičevih besedah doseči predvsem s strukturnimi ukrepi, s katerimi naj bi se znižali proračunski odhodki: s pokojninsko reformo ter prilagoditvijo javnega sektorja dejanskim ekonomskim zmožnostim.



Komentarjev 7
  • Žurnalček 11:01 25.oktober 2012.

    Končno so obdavčili frizerje . Končno ! Zakaj? Zato ker oni že v socializmu niso bili obdavčeni, cene so imel pa zmeraj takšne , kot da imajo 22% davek na svoje usluge !Ja pa ne pozabite tudi na frizerske ...prikaži veče salone za pse , ker se bodo oni hitro preimenovali v pasjopralnice ali pa pedikerje.

  • hubertfast 06:45 05.oktober 2012.

    Itak, da ti zobar ne da računa, mogoče prvič, drugič, ko te še ne pozna. Enako velja za frizerje. Pa saj to je prav, tako kot država daje nam, dajemo tudi mi njej. Idealno bi bilo, da bi vsi utajili ...prikaži več vse, potem pa naj se spokajo nekam.

  • Erika Brecelj 23:02 04.oktober 2012.

    Zakaj pa ne zvišajo davka na plemenite kovine? Aja, točno - mogoče zato, ker s pomočjo kupovanja neobdavčenega zlata, tajkuni, poslanci in vsi ostali, ki pehajo po ogromnem imperiju, najmanj dajo državi in največ ostane njim. Poznam precej primerov, da ...prikaži več ljudje, ki so na funkciji in za njihovo plačo prispevamo davkoplačevalci, vsaj za 3/4 storitev koristijo... ta daaa - FUŠARJE! Tako je. Frizira jih nekdanja frizerka, brez s.p.-ja, centralno kurjavo jim rihta hišnik, ki je zaposlen v šoli, vodovod, pleskanje, keramičarska dela, urejanje vrta, pranje/likanje, električarska, mizarska, plinska dela... vse to jim opravljajo ljudje brez podjetij, na črno. In kako potem naj se državna blagajna polni, ko je takšnih funkcionarjev, ki izredno malo prispevajo vanjo, preveč?