Slovenija
7 ogledov

Dražji puhasti in pivski užitki

Kajenje je dovoljeno le v posebnih prostorih lokala, namenjenih kajenju. Žurnal24 main
Z današnjim dnem so se zvišale trošarine za cigarete in alkoholne pijače, čemur so zavezanci po pričakovanjih sledili z dvigom drobnoprodajnih cen. Vlada si od zvišanja trošarin obeta dobra dva milijona evrov dodatnih prilivov v proračun na mesec.

Za zvišanje trošarin za alkohol in alkoholne pijače se je vlada odločila, da bi zagotovila dodatne proračunske prihodke. Za pivo so se trošarine zvišale za deset odstotkov, za vmesne pijače in etilni alkohol pa za 20 odstotkov. Za vino trgovcem še naprej ni treba obračunavati trošarin.

Pred tem so se trošarine za alkohol in alkoholne pijače nazadnje zvišale 1. julija 2010.

Podražitev cigaret pa je posledica leta 2010 prenovljenega zakona o trošarinah, v skladu s katerim so se trošarine za cigarete že lani dvakrat zvišale. Z današnjim dnem se trošarina za cigarete dodatno zvišuje s 83 na 86 evrov za tisoč kosov. Naslednje zvišanje trošarin je v zakonu predvideno 1. oktobra.

Zavojček najbolj prodajanih cigaret Tobačne Ljubljana se je tako danes podražil za deset centov, za toliko pa so v povprečju dražje tudi ostale cigarete iz njihovega portfelja. Kot so izračunali v Tobačni Ljubljana, predstavljajo davščine v maloprodajni ceni njihovih najbolje prodajanih cigaret okoli 78 odstotkov.

Komentarjev 1
  • erikkk 08:41 01.april 2012.

    Da država jemlje trošarine za cigareteje edino pravilno. Še povišat jih je treba. Moj sosed je pravkar nehal s kajenjem, torej je nek učinek .Sam sem kadil ...in se tudi odvadil in štejem lepih 6 let bolj zdrav ...prikaži več ... in v žepu ostane od 150-250€ večvredno razmisleka vsem kadilcem...Alkohol pa, utaplanje se v njem ni nobena rešitev , težave se prej reši trezen kot pijan ... pa tudi na cesti se ve kaj lahko povzroči...