Slovenija
12 ogledov

Dregnili so v osje gnezdo

Vitoslav Türk naj bi imel nenavadno kadrovsko politiko. Žurnal24 main
Nadzorni svet Elektra Slovenije (Eles) zaradi kršitev in nepravilnosti vladi predlaga, da odpokliče in s položaja razreši direktorja družbe Vitoslava Türka.

Za zajeten seznam domnevnih nepravilnosti, ki so sicer tako ali drugače že pricurljale v javnost, naj bi imeli nadzorniki Elesa trdne dokaze. Vitoslav Türk je kupil prečni transformator za preprečevanje divjih tokov že pred dvema letoma, čeprav naj bi bila investicija izvedena šele leta 2011. Ta nakup mu je stroka tudi odsvetovala.

Brat predsednika države naj bi imel nenavadno kadrovsko politiko in določene ljudi, ki niso izpolnjevali pogojev, zaposloval mimo zakona. Najemal naj bi predraga vozila, tako da je družba preplačala dogovorjene cene najema za dobrih 50 tisoč evrov, stroški vzdrževanja v višini dobrih 72 tisoč evrov, ki so vključevali vgradnjo razkošne opreme v vozila, pa naj bi bili neupravičeni.

Sponzorstva
Družba naj bi sklepala nenamenske pogodbe o sponzorstvu. Tako je Eles izdatno finančno podpiral kanadsko veslaško reprezentanco, za katero nastopa Romina Štefančič, hči pomočnice direktorja Liljane Perčič Štefančič, ki je bila v preteklosti vpletena tudi v trgovanje z elektriko prek Enrona, zaradi česar Eles toži Türka za 9,5 milijona evrov (tudi tu NS vidi jasno neskladje interesov).

Eles sponzorira tudi nogometni klub Olimpija, čeprav v pogodbi ni jasno navedeno, kakšne so obveznosti sponzoriranca. Športni direktor kluba je Miran Pavlin, kandidat SDS za poslanca na zadnjih volitvah.

Kot smo že pisali, je Türk tudi prek svojega podjetja Virtus finančno podprl kampanjo SDS. Po nekaterih informacijah naj bi poslanci SDS tudi lobirali pri predsedniku vlade Borutu Pahorju za še en Türkov mandat (izteče se mu sicer jeseni). Bivši gospodarski minister in poslanec SDS Andrej Vizjak ugotovitev NS Elesa ni želel komentirati, z njimi pa uradno še ni seznanjen gospodarski minister Matej Lahovnik. Za zdaj tako še ni jasno, ali bo vlada sledila napotilom NS in Türka razrešila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.