Slovenija
99 ogledov

"Drek bo vedno smrdel"

Alen radojkovič Suzana Kos
Kanalizacija. Ob njeni gradnji so premalo razmišljali, kje postaviti glavne fekalne vode in kje čistilno napravo.

"Že sama fotografija zamenjanega dela pove skoraj vse. Življenjska doba takega polža (arhimedov vijak) , ki prečrpava fekalne vode, je 20 let, a polž v črpališču pod Hotelom Metropol ni bil doslej zamenjan nikoli, zato smo imeli več težav. Ena je smrad na tem območju, druga velika težava pa je bilo zadrževanje voda pred samim črpališčem,“ razlaga Alen Radojkovič, član uprave piranskega javnega podjetja Okolje, ki v občini skrbi tudi za področje kanalizacije.

Fekalno črpališče pod hotelom Metropol je bilo zgrajeno pred več kot 35 leti. Zaradi dviga starega polža in namestitve novega so odstranili streho črpališča, zato je med potekom teh del smrdelo bolj kot običajno.

"Drek bo vedno smrdel"

"S to zamenjavo arhimedovega vijaka oziroma polža, ki fekalije poganja naprej po omrežju, smrad ne bo v celoti odpravljen. Bo pa vsekakor bolje, saj je bila cev z več kot meter in pol premera doslej vedno polna fekalnih voda, ki so stale, v njih so se zadeve razkrajale, po zamenjavi pa je pretok zagotovljen in raven fekalij v cevi zelo nizka. Dejstvo pa sicer je, da gredo prek tega črpališča vse fekalije iz Lucije, Seče in dela Parecaga,“ dodaja Radojkovič.

Premalo razmišljali

Ob gradnji kanalizacije pač nihče ni razmišljal o dejstvu, da cevi tečejo ob osrednji portoroški plaži, po središču Portoroža in čez Bernardin do čistilne naprave. "Največja tragedija je, da se je že stara čistilna naprava zgradila na Fornačah med Piranom in Bernardinom. Vse fekalne in delno meteorne vode gredo tako prek turističnih naselij in žal to smrdi,“ ugotavlja sogovornik. Spomladi bi se zaradi visokih voda kmalu zgodilo celo  zaprtje vseh lokalov v okolici teniškega stadiona.

Investicija za 30 tisočakov

V samem fekalnem črpališču je en velik polž, en mali polž in ena črpalka. Malega polža in črpalko bodo zamenjali prihodnje leto, takrat naj bi predvidoma sledili zamenjava elektroinštalacije in postavitev filtra. Zamenjava dotrajanega velikega arhimedovega vijaka je skupaj s strojno inštalacijo stala 30 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.