Slovenija
20 ogledov

Drevo odprlo pot volkovom

Žled v ZOO Ljubljana
1/16
ZOO Ljubljana
Vse volkove že preselili v zaprte prostore. Risa še niso videli.


Včeraj popoldne in danes zjutraj so se delavci živalskega vrta na delovno mesto prebijali prek zapor in med povešenim vejevjem na Večni poti, ki je uradno še vedno zaprta za promet. "Nekaterim so pot v službo sproti izžagali kar gasilci Gasilske brigade Ljubljana, ki so zjutraj priskočili na pomoč," so pojasnili v Živalskem vrtu Ljubljana.

Precej dela so imeli tudi ponoči, saj je okrog 22. ure na ograjo volkov padlo večje drevo, jo zmečkalo in živalim odprlo izhod. "Odprtino so dežurni zaposleni poskušali nekoliko zapreti in preliti z neprijetnimi vonjavami, da bi volkove odvrnili od raziskovanja odprtine," so pojasnili v Živalskem vrtu Ljubljana. "V ogrado so jim dali hrano in vso noč spremljali stanje, saj česa drugega zaradi grozečega in povešenega drevja ni bilo mogoče ukreniti. Zaradi neprijetnega vremena in navajenosti so volkovi noč prespali v podzemnih brlogih in ostali v svoji ogradi."

Padlo drevo so zjutraj vzdrževalni službi živalskega vrta pomagali odstraniti ljubljanski gasilci, za vsak primer pa so jih pri delu varovali zaposleni z anestezijskim in strelnim orožjem.

Ograja sanirana

Ograjo so takoj sanirali in vseh pet volkov popoldne preselili v zaprte prostore.

"Da ne bi na ograjo padlo še kakšno drevo in bi volkovi pobegnili ven, smo jim dali anestezijo in jih odnesli na varno,“ je za Žurnal24 povedal veterinar Marjan Kastelic.

Sredi dneva je prišlo v živalskem vrtu še do enega incidenta, ki priča o tem, kako nevarne so trenutno razmere. Vrh odlomljenega borovca je predrl streho ptičje stavbe in se zapičil v hodnik.

Drugih hujših poškodb stavb ali živali po navedbah pristojnih ni, je pa padajoče drevje in vejevje zaprlo poti na zgornjem delu živalskega vrta in močno otežilo oskrbo. "Kljub temu so se zaposleni peš že prebili tudi do zgornjih ograd in preverili prisotnost živali. Zaenkrat vse živali vztrajajo v svojih ogradah, tudi risinja je še vedno na svoji najljubši smreki. Danes ni bilo videti edinole samca risa, kar pa zanj ni nenavadno in zelo verjetno tudi on vztraja v svojem brlogu," so sporočili iz Živalskega vrta Ljubljana.

Danes dopoldne se je podrla tudi najdebelejša bukev, ki je bila edina točkovna naravna vrednota v Živalskem vrtu Ljubljana.

Risinja na smreki, risa nikjer

Včeraj smo poročali, da je žled poškodoval ograjo, v kateri bivata risa, ki pa sta zgolj iz navade ostala znotraj ograde.

Samička se je zatekla na smreko, samčka pa še niso videli. "Ograda je velika in risi se znajo zelo dobro skriti. Samca včasih ne vidimo ves teden. Ne vemo, ali je pobegnil ali ne,“ je za nas še razložil Kastelic in dodal, da risi človeku niso nevarni. "Ris ni nevaren. Je zelo plašen in se človeku umika.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.