Slovenija
1526 ogledov

Driska pri psu: kdaj moramo hitro k veterinarju?

pes Profimedia
Na Festivalu za ljubitelje živali, ki bo 10. junija v Novi Gorici, bomo posebno pozornost namenili tudi prebavnim težavam psov.

Na festivalu za ljubitelje živali bomo posebno pozornost namenili tudi prebavnim težavam psov, s katerimi se prej ali slej soočijo vsi pasji skrbniki. Prebavne težave pri psu niso neobičajne, v številnih primerih lahko namreč hišnemu ljubljenčku pomagamo sami doma. V nekaterih primerih pa morate nemudoma k veterinarju. "Če je žival apatična – ni živahna, noče jesti ali opazimo kri v blatu oziroma v dnevu večkrat bruha, jo odpeljemo k veterinarju," je pojasnila Neca Jerkovič, dr. vet. med.

Veleva, da se v primeru driske pri psu nikoli ne dela panike in naj se poskusi ravnati čim bolj umirjeno in preudarno, saj tudi žival čuti stres: "V tem primeru bo tudi lažja obravnava pri veterinarju, saj boste lahko mirno razložili problem." Pogostost driske pri psu je po besedah sogovornice odvisna od pasme psa, načina življenja, prehrane in drugih okoliščin, kot so alergije ali preobčutljivost.

Žurnalov festival za ljubitelje živali bo na Trgu Edvarda Kardelja v Novi Gorici 10. junija med 15. in 21. uro, v primeru slabega vremena bomo dogodek premaknili na 17. junij. Več o dogodku TUKAJ

"Pri driski je priporočena tekoča, lahko prebavljiva in predvsem dietna hrana. Če je žival pri driski še vedno živahna, ješča, začnemo hitro z dajanjem izdelka EnteroZoo in s tem poskusimo zaustaviti drisko," svetuje veterinarka. "Po izkušnjah v praksi je izdelek najhitrejši in učinkovit med produkti, ki so na našem trgu. Prvo odmerjanje naj bo dvojno, glede na priložena navodila. Prvi dan damo nato gel še pri vsakem odvajanju po eno dozo oziroma dajemo EnteroZoo na vsaki dve uri, dokler se ta ne umiri. Ko se driska ustavi oziroma se stanje umiri, pa moramo dajati gel še trikrat na dan naslednje dva do tri dni. Na ta način se iz prebavnega sistema živali izloči tisto kar draži v prebavnem sistemu," dodaja.

Kot opisuje sogovornica, lahko EnteroZOO uživajo tiste živali, ki imajo problem s prebavo, drisko, bruhanjem, se zastrupijo, s sezonskimi alergijami, preobčutljivostjo na okolje in podobno, kot tudi zdrave živali za krepitev imunskega sistema, saj pripomore k večji odpornosti telesa in izboljšanemu zdravju živali. Pravi, da se lahko gel daje tudi preventivno, v primeru kadar vemo, da je žival v večjem stresu, želimo podpreti imunski sistem po kakšni bolezni, se želimo pripraviti poleti na vso strohnelo hrano in s tem izboljšanje prebavnega sistema in podobno. "EnteroZoo lahko dajemo tudi v primeru alergij, atopij oziroma pri alergijah neznanega vzroka. Z dajanjem je potrebno začeti 14. dni pred pojavom alergena v okolju, če je to omogočeno. Nato se gel aplicira živali še ves čas trajanja alergije. Na ta način lahko posledično v prihodnjih letih tudi poskrbimo za manjši izbruh alergije kot pred tem. Izdelek je hipoalergen, brez okusa in vonja, tako da ni težav pri apliciranju. Ker je popolnoma varen izdelek, se ga lahko daje tudi mladičem in brejim živalim," je sklenila. 

 

Hoopers | Avtor: Profimedia Profimedia

Gela ne smete hraniti v hladilniku

Na festivalu boste lahko obiskali kotiček, kjer vam bodo strokovnjakinje svetovale o pravilni uporabi gela Enterozoo. Kot so nam pojasnile strokovnjakinje s podjetja Pharmazine, je Enterozoo oziroma njegova unikatna formula že v poznih 70. letih 20. stoletja obstajala v obliki ljudem poznanega Enterosgela. "Razvili so ga za potrebe vojakov, ki so se spopadali s številnimi prebavnimi težavami zaradi slabe higiene. Hitro so ugotovili, da je aktivna snov v Enterosgelu res učinkovita, deluje hitro in je poleg tega enostavna za uporabo. Enterosgel se danes prodaja po vsem svetu in prodanih je bilo že več kot 55 milijonov paketov. Enterosgel se proizvaja v Evropi na Češkem. Leta 2003 je Enterosgel celo pomagal rešiti delfine med izbruhom enterovirusne okužbe v moskovskem delfinariju," so opisale. Po raziskavah in sodelovanjih z veterinarji, tudi v Sloveniji, so ga nato po besedah sogovornic razširili še v veterinarske namene, formulo dodelali in tako je leta 2013 luč sveta ugledal Enterozoo. 

Enterozoo lahko po odprtju uporabljamo še en mesec, izdelek se hrani na sobni temperaturi, stran od neposredne sončne svetlobe, ne smemo pa ga hraniti v hladilniku! Enterozoo mora biti namreč hranjen med štirimi in 30 stopinjami Celzija. "Če zmrzne, se poruši njegova struktura in postane nedelujoč. Pomembno pravilo je tudi, da se izdelek vsakič pred uporabo močno pretrese! Izdelek je namreč suspenzija in med stanjem na polici lahko sedimentira ter izgubi svojo prvotno obliko. Ob tresenju se gel zopet bolje premreži in se malce bolj zgosti," opisujejo.