Slovenija
26 ogledov

Drnovšek podpiral načrt za izbrisane

drnovsek_150208_bobo_prva1 Žurnal24 main
Aktivnosti aktualne vlade pri reševanju problema t. i. izbrisanih z ustavnim zakonom, je že leta 2006 podprl pokojni predsednik države Janez Drnovšek.

V uredništvo Žurnala24 smo prejeli pismo, ki ga je pokojni predsednik države januarja 2006 naslovil na predsednika DZ, predsednika vlade in predsednike parlamentarnih strank. V pismu vse naslovljene opozarja, da mineva že veliko časa, odkar je Ustavno sodišče odločilo, da je potrebno "izbrisanim" prebivalcem Slovenije popraviti krivico, ko jih je država februarja leta 1992 izbrisala iz registra prebivalstva.

"Kljub določenim pomislekom, ki se pojavljajo v zvezi s tem [vladnim] predlogom, menim, da predstavlja sprejemljivo osnovo za nadaljnje dogovarjanje med strankami," je v pismu zapisal Drnovšek. "Sedite skupaj in poizkušajte najti rešitev. Prepričan sem, da zmorete dovolj modrosti in politične moči za dogovor," je v pismu še zapisal Janez Drnovšek.

Za povečavo klikni na sliko. © Žurnal24

 
Problem z dolgo brado
Problem je nastal 26. februarja 1992, ko so oblasti iz registra stalnega prebivalstva RS Slovenije izbrisale 18.305 ljudi iz drugih nekdanjih, ki si po osamosvojitvi Slovenije v predvidenem roku iz različnih vzrokov niso pridobili statusa državljana Slovenije. Ustavno sodišče je o izbrisanih večkrat odločalo. Leta 1999, nato pa še 2003 je ugotovilo, da je bil izbris izveden v nasprotju z ustavo in jim mora biti vrnjen za nazaj. V zadnji presoji so sodniki državi naložili, da status "izbrisanim" uredi v roku šestih mesecev.

Vse odtlej so sledile številne vroče politične razprave, referendum in gladovna stavka članov društva izbrisanih, a do danes politične rešitve še ni bilo, medtem ko "izbrisani" napovedujejo visoke odškodninske tožbe.

Individualni pristop

Javna predstavitev mnenj o zakonu naj bi odgovorila na vprašanja, v katerih primerih in kdo sploh je upravičen do odškodnine v zvezi s prenosom iz registra oseb s stalnim bivališčem v register tujcev brez stalnega prebivališča, ali naj se odškodnine z zakonom izključijo oziroma omejijo, ali je  v primeru izplačila odškodnin primernejše njihovo pavšaliziranje in če je, kako visok naj bo pavšal.
 

Razprava prestavljena

Javna razprava je bila predvidena že za minuli petek, a je bila zaradi tragedije pri Blanci prestavljena na 18. julij.

Med vprašanji, ki jih je še predlagala koalicija, so tudi vprašanja, na kakšen način naj se začne individualni postopek ugotavljanja dejanskega stanja v zvezi s stalnim prebivanjem osebe, ali so roki, ki so predvideni za posamezna dejanja, ustrezni ali bi jih bilo potrebno spremeniti ter ali so predlagane rešitve, ki omogočajo izključitev oseb, ki so aktivno sodelovale v oboroženi agresiji na samostojno državo Slovenijo in poskusu njene okupacije, ustrezne. Razprava bo predstavljala neformalno podlago za odločanje komisije, ali naj v DZ začne postopek za sprejem ustavnega zakona.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.