Slovenija
17 ogledov

Drnovšek v bran zgodovinskim dejstvom

Giorgio Napolitano je odgovoril, da ga je Drnovšek napačno razumel. Žurnal24 main
Nekdanji predsednik Janez Drnovšek je lani v javnosti neobjavljenem pismu pisal italijanskemu kolegu in ga opozoril na italijansko enostransko spreminjanje zgodovine.

Pokojni predsednik Janez Drnovšek se je po pisanju Dnevnika odzval na besede italijanskega predsednika Giorgia Napolitana, ki jih je ta izrekel ob dnevu spomina na začetku leta 2007. Napolitano je takrat krivdo za "eksodus" italijanskega prebivalstva iz tedanje Jugoslavije pripisal "krvoželjnemu besu" slovanskega prebivalstva in "slovanskemu priključitvenemu načrtu, ki je prevladoval predvsem v mirovnem načrtu iz leta 1947".

Hrvaški predsednik Stjepan Mesić se je takrat javno odzval, kar je povzročilo burne polemike med hrvaško iz italijansko stranjo, medtem ko so bili slovenski odzivi precej bolj medli. Zdaj pa se je izkazalo, da je Drnovšek takrat na Napolitana naslovil dve strani dolgo pismo, o katerem pa ni obvestil javnosti in v katerem kolega opozarja na potvarjanje resnice ter nevarnost stalnega spodbujanja maščevalnosti in sovraštva. "Oddaljili se bomo le od že leta pričakovane sprave. Oddaljili se bomo od Evrope, njenih vrednot, njene vizije."

"Če je to resnica, ki naj bi se predstavljala skozi dan spomina, potem sem zaradi te resnice resnično zaskrbljen,"
je zapisal Drnovšek. "Globoko sem prepričan, da spomina na žalostno preteklost na tak način res ne bomo pozabili. Bomo pa v naš vsakdan vrnili duha tistih tragičnih časov, ki so žalostno obeležili prvo polovico preteklega stoletja ter povzročili največjo morijo na evropski celini. Niso potrebne revizije, potrebna so dejstva, pa če so še tako boleča," je še poudaril pokojni slovenski predsednik.

"Niste me razumeli"
Napolitano mu je v šestindvajsetih vrsticah odgovoril, da ga Drnovšek ni pravilno razumel in da se je v govoru "skliceval na vrednote, ki so skupno premoženje Evropske unije, v kateri je Italija od vsega začetka dejavnik političnega združevanja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.