Slovenija
25 ogledov

Drobec upanja za interventni zakon

sds Anže Petkovšek
Državni zbor. Lahko poslanci novega sklica interventni zakon sprejmejo še letos?

Podpora. Ali bi podprli interventni zakon, če bi o njem odločali takoj po ustanovni seji državnega zbora, smo vprašali stranke, ki so se uvrstile v parlament. Če bi novi poslanci pohiteli, bi lahko interventni zakon namreč sprejeli še letos.

Če bi bili sindikati za ...

Kako so nam odgovorili?

Jankovićeva lista se bo "zavzela, da se zakon sprejme do 1. januarja 2012".

SDS pravi, da rešitve, ki se sprejemajo do imenovanja nove vlade, ne smejo poslabšati možnosti za dogovor s socialnimi partnerji, po katerem bi se 1. januarja zamrznili nekateri proračunski izdatki. SDS je pred volitvami interventnemu zakonu nasprotovala, ker ni bil dosežen sporazum s sindikati.

• Pri SD podpirajo sprejetje vseh ukrepov za krepitev javnofinančne vzdržnosti, tudi interventnega zakona.

• Iz Virantove liste so nam sporočili: "Odločitve še nismo sprejeli, odvisna je od vsebine zakona in od podpore sindikatov."

Desus zakonu nasprotuje, Karl Erjavec namreč pravi: "Ta zakon za nas ne pride v poštev. Pričakujemo amandmaje, kar se tiče upokojencev. To je predmet koalicijskega usklajevanja."

• Iz SLS in NSi odgovora nismo dobili.

Interventni zakon bi torej podprlo 38 poslancev Pozitivne Slovenije in SD in najbrž poslanca narodnosti, za 12 poslancev SLS in NSi ne vemo, kako bi se odločili, 34 poslancev SDS in Liste Virant pa bi zakon najbrž podprlo, če bi bil dosežen dogovor s sindikati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.