Slovenija
285 ogledov

“Drobljen asfalt, ne asfaltiranje”

MOL uporabnine za zemljišče Nuk 2 ne plačuje, ker je prevzela stroške ureditve p Žurnal24 main
Parkirišče Nuk 2. Občina bo za protiprašno zaščito namenila 31.200 evrov.

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so povedali, da parkirišča NUK 2 ne bodo asfaltirali. “Ne gre za asfaltiranje, temveč za protiprašno zaščito z drobljenim asfaltom, ki preprečuje prašenje,” so pojasnili v službi za razvojne projekte in investicije MOL in dodali, da to “spada med redna ureditvena dela parkirišča”. Ocenjujejo, da jih bo zaščita stala 31.200 evrov (z vključenim DDV).

Kot smo pisali včeraj, naj bi se za asfaltiranje parkirišča, kjer bodo zgradili novo Narodno in univerzitetno knjižnico (Nuk 2), odločili zato, ker po oceni župana Zorana Jankovića gradnje Nuk 2 še vsaj pet let ne bo.

Zaščita dobrodošla
Boris Vičič, vodja ljubljanske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije meni, da poseg, kot je protiprašna zaščita z drobljenim asfaltom, ne more škodovati arheološkim izkopaninam, ki so pod parkiriščem. “Pravzaprav bi bilo to še bolje. Ne vidim kakšnih načelnih zadržkov,” je dejal in dodal, da je nasutje dobro obdelano in utrjeno.

Sporna brezplačnost?
Pogodbo z visokošolskim ministrstvom, po kateri lahko MOL brezplačno uporablja zemljišče do konca marca letos, naj bi podaljšali za eno leto. Dogovori o tem že potekajo, so povedali na MOL.

Mestnemu svetniku Mihi Jazbinšku se zdi sporno, da na zemljišču, ki ga je država dala v brezplačno uporabo občini, ustvarja prihodek javno podjetje (Ljubljanska parkirišča in tržnice). “Država ne more tako ravnati s svojimi zemljišči. Javno podjetje bi po zakonodaji javnih financ tako reč moralo najeti,” je opozoril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.